fbpx

ГЕНОЦИД! У Србији годишње преко 100.000 деце заврши у канализацији

0
(0)

Београд — У Србији се годишње уради око 17.000 абортуса, показују званични подаци Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“, пише РТС.

Највише жена које су имале абортус је у животној доби од 25 до 34 године.

Према речима стручњака, жене трудноћу најчешће прекидају после првог или другог детета јер желе да се врате на посао и граде каријеру.

Званична статистика каже једно, а незванична друго – али правих података о броју абортуса у Србији нема, наводи РТС.

Многи стручњаци тврде да годишње буде између 50.000 и 150.000 прекида трудноће, јер приватне установе немају обавезу да пријављују ту интервенцију држави, а управо се код приватника уради највише тих интервенција.

„Каже се да на сваку рођену бебу, долази три побачаја. То су алармантне вести, немамо праве податке о томе, али сви знамо да је тај број велики. Знамо да је у Србији највећи број прекинутих малолетничких трудноћа, имамо и највећи број порођених малолетница, то је све једна лоша статистика, а знамо и да се контрацепција врло мало и ретко користи“, објашњава гинеколог проф. др Мима Фазлагић.

Упозоравају да оралну контрацепцију у Србији користи тек девет одсто жена, а у Европи је тај проценат изнад 50 одсто.

Ретко се користи и кондом па је и број оболелих од полно преносивих болести, и ХПВ инфекције у порасту. На све то још алармантнији податак – за жене које су у браку абортус није озбиљан хируршки захват већ средство за контролу рађања.

„Имамо пример да жена има једно дете, и 10, 15 прекида трудноће после тога што је заиста жалосно. Сигурно је да је један од разлога и савремени, брз начин живота, материјално стање. Морамо да знамо и да не постоји савршено контрацептивно средство“, истиче директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС проф. др Александар Стефановић.

Др Фазлагић каже да последице абортуса могу бити тешке и за жене које су рађале и за оне које нису рађале – крварење, инфекције, појава приластица, појава стерилитета, хронични хормонски поремећаји.

Доц. др Снежана Ракић, директорка Клинике „Народни фронт“, указује да се на абортус лакше одлучују жене које су рађале.

„Подсетићу вас да је просек рађања у Србији 1,64 деце по пару, мање од двоје деце у просеку. Раније је било више од два“, напомиње др Ракић.

Саветовалишта за контрацепцију и одељења за планирање породице постоје на многим клиникама и у домовима здравља, али заинтересованих за те програме и њихове садржаје нема.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Инсајдер о убиству Оливера Ивановића: (Не)савршен злочин (видео)

5 (2) 16. јануара 2014. на Северу Kосову убијен је Димитрије Јањићијевић, одборник у Скупстини …

Две године од убиства Оливера Ивановића – и даље без одговора ко је наредио, платио и извршио убиство

0 (0) Друга годишњица убиства једног од лидера Срба са Kосова и Метохије Оливера Ивановића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *