понедељак , 23 новембра 2020

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0
(0)

Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили су у емисији Прессинг да недавни избори у Србији нису били одржани у фер атмосфери, да је било много притисака на бираче, организованог гласања и куповине гласова, али да су они морали да изађу на локалне, јер, како кажу, другог избора није било. Уверени су и да ће се ефекти корона кризе осетити на локалу, јер су приливи у буџетима већ смањени.

Локални избори у Шапцу нису завршени, биће поновљени на 27 бирачких места.

„То је скоро 29.000 бирача. Томе је претходила одлука ГИК у Шапцу да поништи изборе на свих 100 места, онда је то отишло на Управни суд који је одлучио да не потврди одлуку ГИК, што је реткост. У овом случају је одлучио да поништи изборе на само 27 места. Али, ми нећемо да одустанемо од тога, пишемо уставну жалбу, тражићемо да се Уставни суд изјасни о овој жалби. Исти разлози за свих 100 места се појављују и на ових 27 места на којима се избори понављају“, рекао је Зеленовић у Прессингу.

Додао је и да Уставни суд није одлучио по њиховој жалби о утврђивању редног броја и првенству које је, како каже, СНС добила и тако била на првом месту на изборном листићу.

„Инсистираћемо да се оба процеса разјасне“, каже Зеленовић.

Лидер странке Заједно за Србију (ЗЗС) каже да је и у првом гласању све било спорно.

„Ми можемо да говоримо о резултатима првог круга, али на њима је све спорно, поготово гласови СНС-а. Регрутујући криминалце та странка је покушала да прекроји изборну вољу грађана, и то нарочито у сеоским срединама. Поднели смо више од 20 кривичних пријава против више од 100 лица са именом и презименом, прикупили смо доказе, видео снимке, фотографије, изјаве сведока…То је посебан поступка који ће ићи пред тужилаштво и полицију, али он захтева више времена“, казао је Зеленовић.

На питање шта очекује од поновљеног гласања, Зеленовић каже да ће коалиција коју предводи изаћи на те изборе.

„Ми ћемо учествовати на поновљеним изборима. Одласком пред Уставни суд нисмо исцрпели сва правна средства. Ићи ћемо и на Међународни суд за људска права у Стразбуру када искористимо све домаће правне могућности“, нагласио је.

Саша Пауновић је, на питање зашто је излазио на изборе у Параћину ако је било познато да они неће бити фер, казао да кампања СНС-а у Параћину „није трајала месец или два пред изборе, већ три године“.

„Ми смо се суочили с тим да су буквално сви грађани примаоци социјалне помоћи уредно гласали на изборима. Долазили су на гласање аутобусом. Имали сте организован долазак грађана из других градова, у којем не живе годинама, довођени су да гласају. Неко је, дакле, имао увид у бирачки списак и могао је да доведе те људе“, казао је Пауновић.

И то, додаје, није могла да организује само СНС из Параћина, то је била акција више институција. Постојао је систем, каже Пауновић.

Осим тога, наглашава, нуђен је и новац да се не учествује у кампањи.

Ми смо највећи проблем имали да сачувамо наше кандидате да не пређу на другу страну, додаје.

„А уз то смо имали ‘помоћ’ од 4.000 динара, па од 100 евра, па кампању телефоном, и логично је било да немате исту ситуацију пре и после. Наравно, додатна потешкоћа је била што је велики део бирача који је раније био наше упориште одлучио да бојкотује изборе“, оценио је Пауновић.

Како је рекао, посао напредњака је „био лакши уз организацију и помоћ других институција“.

И када се све резимира, да ли се показало на овим изборима да је тешко или политички бесмислено трчати у тој неправедној утакмици, било је питање за госте Прессинга.

„Ја сам уверења да већина грађана Шапца, као и Србије, има потребу за нормалним животом. У Шапцу је била одбрана те нормалности. Ми смо објаснили зашто смо то урадили, имамо локалне медије који могу да информишу грађане, имамо институције, попут Градске изборне комисије, која је ту да заштити изборну вољу грађана. Формални услови за излазак на изборе су постојали. Чак и са овим спорним бројевима, ЗЗС и они који сам нама чине већину у Шапцу имају 28 одсто гласова…Знам да СНС има подршку у Србији и Шапцу, али немају већину и зато смо ту да покажемо како изгледа та воља“, казао је Зеленовић.

Оптимиста је и мисли да „успех неће изостати“.

И један и други гост су у својим градовима учествовали само на локалним изборима. Јер, кажу, није исто. На парламентарним изборима, једино су три странке – СНС, СПС и СПАС добиле мандате за скупштину.

„И све те листе су биле видљиве у кампањи…Што се тиче стања у медијима у Србији, јасно је да није могуће да се чује неки други глас осим гласа власти и нико не може да објасни свој програм. Тако гледано, потпуно су логични резултати, плус је један део грађана остао код куће, а онај део који је изашао ишао је да гласа за СНС“, изјавио је Пауновић.

Гласајте за власт, да не бисте имали проблема, тако је Пауновић описао ситуацију која је владала пред изборе.

„У Шапцу је 30.000 људи по листићима гласало за СНС, али нису сви могли да слободо гласају својом вољом. То је оно што ћемо доказати на суду. Ја се не жалим ни на кога, само указујем на повреду закона. Ствари се морају завршити тамо где им је место, не на улици…У Шапцу су пред изборе били иоле онакви услови какви се могу назвати пристојним…Али зар је требало да ангажујем и ја криминалце и батинаше да бисмо могли да гласамо“, упитао је Зеленовић.

Каже – предаће доказе полицији и тужилаштву да се тиме баве.

„Желимо да вратимо снагу институцијама. Ја сам обелео говорећи колико је важан РЕМ, да се телевизије с националном фреквенцијом натерају да поштено свој посао. И у томе нисмо успели, зато смо бојкотовали парламентарне изборе“, рекао је градоначелник Шапца.

Пауновић је рекао да је у Параћину било доста неправилности при гласању.

„СНС има организацију која подразумева да се котролише свако бирачко место, сви изашли морају да се јаве контролору испред бирачког места. То не могу обичне политичке партије да направе. И само то је довољно да се каже да избори нису регуларни, али, знали смо то, и када смо излазили били смо спремни на разне догађаје које ће уследити“, казао је.

Каже и да се нудило 2.000 динара за глас.

„И ти људи јесу гласали. За неко обећање или за новац. Ми живимо у земљи у којој је неко понудио свој ‘програм’ од 2.000 динара, испуне обећано, бирач добије новац и он је своје завршио“, казао је Пауновић.

Зеленовић: „Али то је кривично дело“

„Јесте, и треба то неко да процесуира, али овде је то постало нека политичка нормалност, а не кривично дело“, казао је Пауновић.

Избори у Шапцу неће скоро?

О томе када би требало да се одрже поновљени избори у Шапцу, Зеленовић каже: „ГИК ће донети одлуку када буде добила документацију из Управног суда, када буду решене све жалбе, кад буду завршили тај посао, обавестиће грађане када ће бити понављање избора“.

Зеленовић каже да је уверен у победу.

„И нисам самоуверен неосновано, знам шта су говорила сва истраживања до седам дана пред изборе. На тим изборима је однос наше листе и СНС био егал, али када додате наше традиционалне коалиционе партере, имамо 50 посто. Куповином гласова ће се бавити надлежни, али ја верујем у победу. Отворићемо простор за што већи број посматрача, иако је проблем, ЦРТА је, чујемо, одустала, коронавирус јесте велики изазов, може да поремети процес“, мишљења је Зеленовић.

А што се тиче тог вируса, доскорашњи градоначелник Шапца каже да у том граду нема тестова, јер власт саботира и на тај начин.

„Пре 10 дана имали смо 10 до 15 људи који се јаве дневно у ковид амбуланту, сви имају исте симптоме, нема тестова, те је немогуће утврдити да је реч о коронавирусу. Тако да је озбиљна ситуација, формирали смо поново кризни штаб, направили смо ситуацију таквом да људи сами воде рачуна о себи“, казао је.

Пауновић каже да је Параћин имао велики број позитивних у односу на број становника на почетку кризе.

„Због ћупријске болнице, пре свега, после и параћинске, имали смо међу првима преминуле…И до 6. јуна били смо без иједног случаја. Сад се јављају спорадично, од 6. јуна имамо 20 случајева потврђених“, казао је Пауновић.

Прича око короне „утишана“ због избора

На питање да ли је прича у вези с вирусом „утишана“ због избора, гости Прессинга кажу да јесте.

„Ја сам сигуран да је дошло до спуштања броја заражених да би се одржали избори…И то је сад питање одлуке оног ко је надлежан, кризног штаба и тела који се тиме баве, да ли су имали све податке када су доносили те одлуке“, рекао је Пауновић.

„Слажем се с тим мишљењем. Ми смо се са првим таласом короне изборили тако што смо имали драматичне забране, оне су довеле до тога да потпуно се смањи број оболелих, али онда смо из стања затворености ушли у процес еуфорије, када су се десиле велике прославе, дерби, Куп у Нишу, и то је довело до тога да људи који су били потпуно затворени су сада изашли и та интеракација није могла да се заустави. План владе је био да се створи привид нормалности, да се иде слободно на гласање. То је један процес који ће довести до тога да у недељама пред нама дође до скока броја оболелих, те ако уђе вирус међу најстарије становништво, имаћемо драматичне последице, што се дешава ево у Новом Пазару“, рекао је Зеленовић.

Гости Н1 кажу да ће се последице корона кризе осетити и на економском нивоу.

„Не постоји начин да се избегну последице после коронавируса, сигурно ћемо ући у неку кризу, свуда ће криза оставити свој ефекат. Што се тиче локалних буџета, тај ефекат се већ види, то није тајна. Велики су проблеми у локалним самоуправама, смањени су приливи буџета. Биће локално великих проблема, и не постоје услови да се стање врати на оно пре кризе“, каже Пауновић.

Сматра да ће локални буџет бити мањи за 10 посто.

„Врло слична ситуација је и у Шапцу. Тек ћемо да се суочимо с највећим изазовима, и короном и рестрикцијама, ко зна шта може да се деси до краја године. Економски показатељи не говоре тренутно ништа добро“, наглашава Зеленовић.

Живот са оваквом опозицијом

Коментаришући дешавања у Демократској странци, чији је дугогодишњи члан био, до пред изборе, Пауновић каже да је „један од разлога зашто живимо овако тај јер је опозиција у стању у каквом је“.

„Постоји доста неразумних дешавања на опозиционој сцени. Видимо два Главна одбора ДС-а у једном дану, то је нека битка која ће се на крају водити на суду…Потпуно сулуде ствари у тренутку када је грађанима потребно да имају алтернативу, странку која ће моћи да окупи шири круг људи. ДС има могућност да делује на политичком пољу, скандалозан је овај покушај ометања легитимног руководства странке“, оценио је Пауновић.

Он је, каже, на страни Зорана Лутовца.

„Да сам још увек у ДС-у, био бих на страни Лутовца, јер је он легално изабрани председник, који делује у оквиру статута. У другој групу има и добронамерних људи, али и оних који нису баш добронамерни према странци, према мојим сазнањима. Они су искористили Статутарну комисију да избрше блокаду рада странке, јер у протеклих годину дана није било могуће доношење одлука унутар странке, јер свака одлука, и најбаналнија могла је да буде поништена од Статутарне комисије. Таква врста блокаде није забележена у ДС-у“, рекао је.

И то, додаје, не ради нико ко жели добро ДС-у.

„Ми смо и раније имали сукобљавања унутар странке, али се скупимо се, поразговарамо, одлучимо и идемо даље…Сада није тако. Оно што би било важно за ДС је да се нађе начин да се ова ситуација превазиђе…Али ће се, како се чини, она завршити на најгори могући нацин, где ће се и један и други ГО наћи пред судом…То је и идеја пучиста, и тако ће бити потпуно блокиран рад странке“ мишљења је Пауновић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАПРЕНЕ KАЗНЕ ЗА СЛАВЕ И ЖУРKЕ СА ВИШЕ ОД 5 ЉУДИ По новом закону домаћину прети казна од 150.000 динара

4.9 (7) Kо организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном …

Никола Селаковић: Врата институција отворена за хрватску мањину

5 (3) Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Хрватске у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend