Србија

Научни савет ЕПС-а захтева прекид трансформације ЕПС-а у Акционарско друштво

Сагледавајући расположиве информације о актуелним корацима које предузимају надлежно Министарство и Влада Републике Србије у правцу трансформације ЈП ЕПС у акционарско друштво, Научни савет ЕПС сматра да би спровођење планираних корака угрозило шири друштвени интерес и да их треба обуставити. У погледу наредних корака треба уважити ставове струке као и негативне последице које је трансформација електропривреде имала у другим земљама.

Јавно снабдевање електричном енергијом морало би бити делатност од општег интереса. Исходи стручних анализа и искуства других потврђују да другачија решења погодују крупном капиталу, али да су изузетно неповољна за становништво и привреду. Сматрамо да се друштвени интерес не сме ставити у сенку интереса утицајних инвеститора и охрабрујемо доносиоце одлука да чине кораке који промовишу друштвени интерес.

Истичемо потребу да се умање свеукупни утицаји политике, интересних група и приватног капитала на питања струке, а нарочито они утицаји на електроенергетику који су до сада показали штетне последице. Сматрамо да је оснивање једночлане Скупштине АД лишено смисла, те да не би било прихватљиво чак ни и у случају када би једини члан једночлане Скупштине био стручњак.

Сужавање делатности електропривреде на производњу енергије и стварање услова да неко други тргује енергијом коју ће ЕПС производити ствара услове за прекид опоравка ЕПС који је управо у току, за довођење предузећа у незавидан финансијски положај, а самим тим и за наредне кораке приватизације који би угрозили енергетски суверенитет Србије.

Научни савет ЈП ЕПС

У Београду, 31.марта 2023.

Извор
ЕПС.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!