Србија

Савет за борбу против корупције: Влада Србије да поништи одлуку о измени закона којим се укида накнада за конверзију земљишта

Спорни предлог је противуставан и противан јавном интересу

Савет за борбу против корупције указао је данас да је предлог закона којим се укида накнада за конверзију земљишта противна јавном интересу и Уставу Републике Србије и позвао Владу Србије да одлуку о измени овог прописа – поништи. Уколико се одлука о укидању конверзије не стави ван снаге, Савет упозорава да ће сва правна лица која без накнаде по основу тако измењеног закона стекну право својине на грађевинском земљишту, у сваком случају бити у обавези да ту накнаду – надокнаде.

Није први пут да се од доношења Закона о планирању и изградњи 2009. године до данас покушава од стране законодавца, односно државе, супротно јавном интересу, предлагање законских решења према којима би се одређеним привилегованим категоријама лица омогућило стицање својине на грађевинском земљишту без накнаде, односно бесплатно, указао је Савет у Мишљењу о одредби Предлога закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи којим се прописује укидање накнаде за конверзију права коришћења у право својине на грађевинском земљишту.

„Савет за борбу против корупције Владе Републике Србије је мишљења да је одредба предложеног Нацрта закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи која се односи на укидање накнаде за претварање права коришћења у право својине за привредна друштва и друга правна лица која су приватизована на основу закона којима се уређује приватизација, стечајни и извршни поступак као и њихове правне следбенике, као таква противна јавном интересу и Уставу Републике Србије о чему се Уставни суд већ изјаснио и заузео свој јасан став“, навео је Савет за борбу против корупције.

Међутим, и поред чињенице што је спорна одредба Нацрта закона о укидању накнаде за конверзију противуставна и противна јавном интересу, Влада Србије је на седници одржаној 4. маја прихватила, како се истиче, спорни Нацрт закона, којом приликом је усвојен Предлог Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи са спорном одредбом којом се укида накнада за конверзију права коришћења у право својине на грађевинском земљишту.

„У образложењу Предлога Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи наведено је да се њиме ‘убрзавају процедуре за издавање грађевинских дозвола, укидају препреке, као што је конверзија уз накнаду и омогућава да процес издавања дозвола буде транспарентнији и у циљу веће заштите грађана и оних који граде’. Влада Републике Србије је приликом усвајања наведеног Предлога закона знала или морала знати да је спорна одредба којом се укида накнада за конвезију за привилеговане категорије лица, противна јавном интересу и да је Уставни суд Републике Србије стицање права својине на грађевинском земљишту без накнаде за привилеговне категорије лица, својом Одлуком већ прогласио неуставним и противправним начином стицања права својине на грађевинском земљишту“, указао је Савет.

Уколико Влада Републике Србије није била упозната са овом чињеницом, Савет за борбу против корупције је овим мишљењем упознаје и позива да, како се истиче – Одлуку о Предлогу Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи од 4. маја 2023 године – стави ван снаге.

„Уколико Влада Републике Србије Одлуку о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи од 4. маја 2023. не поништи, односно не стави ван снаге, те предложи Народној Скупштини Републике Србије усвајање измене закона са одредбом којом се укида накнада за конверзију за претварање права коришћења у право својине за наведене категорије лица, те уколико би након тога дошло до усвајања спорног закона од стране Народне Скупштине, упркос чињеници што је таква одредба противуставна и противна јавном интересу, Савет је у обавези да кроз ово мишљење као документу који ће бити јавно објављен, благовремено упозори сва привредна друштва и друга правна лица која су приватизована на основу закона којима се уређује приватизација, стечајни и извршни поступак као и њихове правне следбенике, да би њихово стицање права својине на грађевинском земљишту без накнаде било противправно и као такво неодрживо“, указао је Савет.

У складу са наведеним мишљењем као јавним документом, Савет напомиње да се поменута правна лица неће моћи позивати на савесност приликом стицања права својине на грађевинском земљишту без накнаде, с обзиром да су благовремено знали или морали знати да је спорна одредба о укидању накнаде за конверзију неуставна.

„Те да је следствено томе и њихово стицање права својине на грађевинском земљишту без накнаде противправно и да као такво неће моћи да опстане, као и да ће накнаду за стицање права својине на грађевинском земљишту у сваком случају бити у обавези да надокнаде, наводи се, између осталог, у Мишљењу Савета за борбу против корупције.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!