Нећеш проћи! Буши...

Нећеш проћи! Буши…

0
(0)

Косовска Митровица – Због кршења Споразума о интегрисаном управљању прелазима, који је почео да функционише 10. децембра, по договору из Брисела (између Дачића и Тачија, под покровитељством ЕУ), привредници из четири општине са севера Косова протестоваће и на два сата ће блокирати административни путни правац Косовска Митровица – Рашка испред административног прелаза Јариње.

Око 120 привредника из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, на заједничком састанку у Косовској Митровици усвојили су закључке где кажу да ће протест бити миран, да ће блокада саобраћаја трајати од 10 до 12 часова, а биће пропуштана само санитетска возила.

У саопштењу које су доставили медијима наведено је да ниједан привредни субјекат из општина на северу Космета неће радити у време трајања протеста, а одлука је обавезујућа за све.

Тако у понедељак неће радити ниједна продавница, пекара, угоститељска или занатска радња, као ни бензинске пумпе:

„Овај вид протеста представља упозорење због алармантне ситуације у којој су се нашли не само привредници већ и сви грађани на северу Косова и Метохије, после примене Споразума о интегрисаном управљању прелазом Јариње”, пише у саопштењу привредника, који упозоравају да ће „уколико не дође до поштовања потписаног договора” доћи до радикализације протеста.

Привредници у саопштењу износе и да се позивају грађани свих општина да се прикључе мирним протестима ради онемогућавања инсталирања институција такозване републике Косово на северу Косова и Метохије.

Подсетимо, већ првог дана када је на основу договора из Брисела успостављен заједнички концепт управљања на интегрисаном прелазу Јариње–Шарпељ, на делу магистралног пута који припада општини Рашка и на којем су стационирани припадници Еулекса, косовске полиције, косовске царине и МУП-а Србије, почео је да се крши Споразум и да се роба која улази на север и задржава на северу Косова упућује на царински терминал у јужну Митровицу и на Мердаре, где су представници Еулекса, у координацији с представницима из Приштине, слали акцизну робу.

Наиме, 10. децембра камион који је превозио акцизну робу упућен је на Мердаре, што српски привредник са севера није прихватио и робу је вратио у Србију, да би потом у наредним данима такође неколико камиона било упућено што на царински терминал у јужну Митровицу, што на интегрисани прелаз Мердаре, који је почео, на основу договора из Брисела, да функционише када и прелаз на Јарињу.

Привредници са севера у три наврата су разговарали с представницима Еулекса који су казали да „схватају проблеме српских привредника и да чекају исход сусрета српског премијера с Кетрин Ештон у Бриселу”, али су и навели да пломбирани камиони морају да буду оцарињени у јужној Митровици, уколико се ради о комерцијалној роби или на прелазу Мердаре, уколико је реч о акцизној роби, а да се на интегрисаном прелазу спроводе стари закони Косова”.

Већ исти дан (у суботу увече, у Бриселу је демантована изјава представника Еулекса, а Александар Вулин, директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију је изјавио да је „Србија је од Еулекса добила уверавања да та мисија не стоји иза наводне изјаве шефа царине Еулекса и да она није тачна”.

У току јучерашњег дана нисмо могли да добијемо Александра Вулина да нам појасни „уверавања и демантована Еулекса”, али је чињеница да ниједно возило српских привредника од 10. јануара није ушло на територију севера управо због „царинских намета и дажбина”.

 
Биљана Радомировић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СВИ НА ПРОТЕСТ 10. априла испред Скупштине да нас не би потровали као пацове! (видео)

СВИ НА ПРОТЕСТ 10. априла испред Скупштине да нас не би потровали као пацове! (видео)

5 (4) Велики протест – еколошки устанак, одржаће се у Београду 10. априла од 13 …

СРБИ С КиМ: Албанска база у Црнуши да добије име по Александру Вучићу!

СРБИ С КиМ: Албанска база у Црнуши да добије име по Александру Вучићу!

5 (3) Непристањаје сепаратистичких власти из Приштине на понуду Београда за реконструкцију пута Косовска Митровица-Јариње …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend