Нећеш проћи! Буши...

Нећеш проћи! Буши…

0
(0)

Косовска Митровица – Због кршења Споразума о интегрисаном управљању прелазима, који је почео да функционише 10. децембра, по договору из Брисела (између Дачића и Тачија, под покровитељством ЕУ), привредници из четири општине са севера Косова протестоваће и на два сата ће блокирати административни путни правац Косовска Митровица – Рашка испред административног прелаза Јариње.

Око 120 привредника из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, на заједничком састанку у Косовској Митровици усвојили су закључке где кажу да ће протест бити миран, да ће блокада саобраћаја трајати од 10 до 12 часова, а биће пропуштана само санитетска возила.

У саопштењу које су доставили медијима наведено је да ниједан привредни субјекат из општина на северу Космета неће радити у време трајања протеста, а одлука је обавезујућа за све.

Тако у понедељак неће радити ниједна продавница, пекара, угоститељска или занатска радња, као ни бензинске пумпе:

„Овај вид протеста представља упозорење због алармантне ситуације у којој су се нашли не само привредници већ и сви грађани на северу Косова и Метохије, после примене Споразума о интегрисаном управљању прелазом Јариње”, пише у саопштењу привредника, који упозоравају да ће „уколико не дође до поштовања потписаног договора” доћи до радикализације протеста.

Привредници у саопштењу износе и да се позивају грађани свих општина да се прикључе мирним протестима ради онемогућавања инсталирања институција такозване републике Косово на северу Косова и Метохије.

Подсетимо, већ првог дана када је на основу договора из Брисела успостављен заједнички концепт управљања на интегрисаном прелазу Јариње–Шарпељ, на делу магистралног пута који припада општини Рашка и на којем су стационирани припадници Еулекса, косовске полиције, косовске царине и МУП-а Србије, почео је да се крши Споразум и да се роба која улази на север и задржава на северу Косова упућује на царински терминал у јужну Митровицу и на Мердаре, где су представници Еулекса, у координацији с представницима из Приштине, слали акцизну робу.

Наиме, 10. децембра камион који је превозио акцизну робу упућен је на Мердаре, што српски привредник са севера није прихватио и робу је вратио у Србију, да би потом у наредним данима такође неколико камиона било упућено што на царински терминал у јужну Митровицу, што на интегрисани прелаз Мердаре, који је почео, на основу договора из Брисела, да функционише када и прелаз на Јарињу.

Привредници са севера у три наврата су разговарали с представницима Еулекса који су казали да „схватају проблеме српских привредника и да чекају исход сусрета српског премијера с Кетрин Ештон у Бриселу”, али су и навели да пломбирани камиони морају да буду оцарињени у јужној Митровици, уколико се ради о комерцијалној роби или на прелазу Мердаре, уколико је реч о акцизној роби, а да се на интегрисаном прелазу спроводе стари закони Косова”.

Већ исти дан (у суботу увече, у Бриселу је демантована изјава представника Еулекса, а Александар Вулин, директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију је изјавио да је „Србија је од Еулекса добила уверавања да та мисија не стоји иза наводне изјаве шефа царине Еулекса и да она није тачна”.

У току јучерашњег дана нисмо могли да добијемо Александра Вулина да нам појасни „уверавања и демантована Еулекса”, али је чињеница да ниједно возило српских привредника од 10. јануара није ушло на територију севера управо због „царинских намета и дажбина”.

 
Биљана Радомировић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко о чему а издајник о Косовском завету и Видовдану...

Ко о чему а издајник о Косовском завету и Видовдану…

3 (2) Чуваћемо и штитићемо и Косовски завет и Видовдан, али ћемо бринути о будућности …

Ни намагарчен, ни неспособан већ спреман и обучаван за издају већ више од 25 година

Ни намагарчен, ни неспособан већ спреман и обучаван за издају већ више од 25 година

5 (11) Свеједно, јер исход је издаја. Од момента када је преговоре са тзв. „Приштином“ …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend