НЕЋЕШ ПРОЋИ! Радници „Аутосаобраћајног“ из Крагујевца четврти дан блокирају главне путеве у Крагујевцу, пут и пругу ка Краљеву

0
(0)

Крагујевац – Замршено клупко финансијских махинација које су довеле до пропасти „Аутосаобраћаја”, чији радници од уторка држе под блокадом главни саобраћајни коридор кроз Крагујевац, пут и пругу ка Краљеву, почело је да се одмотава. Полицијске екипе за борбу против привредног криминала јуче су ушле у просторије овог предузећа и током целог дана „чешљале” документацију која крије тајну пропасти некада једног од највећих превозника у Србији.

Друмски саобраћај у граду се већ четири дана одвија отежано, уским споредним улицама које су закрчили шлепери. Због блокаде пруге, на релацији Крагујевац–Краљево обустављен је и железнички саобраћај, па је „Фијат” био принуђен да возове са аутомобилима „500-Л”, који су намењени извозу, преусмери ка Лапову и Београду. Тај алтернативни правац је дужи за око 200 километара, што транспорт до Луке Бар у Црној Гори свакако чини скупљим.

Запослени у „Аутосаобраћају”, који су аутобусима препречили раскрсницу у Грошници, где се налази и железничка станица, данас би требало да разговарају са Александром Вучићем, првим потпредседником владе и лидером СНС-а, који је обећао да ће их примити. И поред заказаног састанка, они су одбили да уклоне „барикаде“ на којима ће, кажу, остати све док се не испуне њихови захтеви или, бар, не утврди динамика решавања проблема. У тој намери није их омело ни упозорење крагујевачке полиције, која им је предочила да је блокада саобраћајница кривично дело.

Откако су пре десетак дана блокирали главну аутобуску станицу у Крагујевцу, радници упорно траже да им се исплати девет заосталих зарада, спроведе социјални програм за који се пријавила половина од укупно 500 запослених, повеже стаж, овере здравствене књижице и, на крају, утврди ко је и за чији рачун „Аутосаобраћај“ гурнуо у амбис.

– Дуго смо надлежне упозоравали на махинације у предузећу, на одливање новца и отуђивање имовине, али озбиљних реакција није било – рекла је за „Политику” председница Слободног синдиката Сузана Марковић, наводећи да се имена радника који ће разговарати са Вучићем држе у тајности, како локални функционери и руководиоци предузећа, које запослени оптужују за систематско урушавање „Аутосаобраћаја”, не би могли да изврше притисак на њих.

Градоначелник  Верољуб Стевановић пре два дана је у изјави за локалну телевизију рекао да је овакав вид протеста раван „самоубиству” и упозорио да проблеми запослених неће моћи да се реше ако предузеће оде у стечај. Поновивши да град „Аутосаобраћају” ништа не дугује, Стевановић је одговорност пребацио на државу, од које је затражио да рашчисти блокаду, тим пре што протест, како је истакао, има своју политичку позадину.

– Синдикат који организује овај протест је под капом Српске напредне странке – казао је Стевановић.

„Аутосаобраћај” је у реструктурирању, али са дуговима од око 650 милиона динара, застарелим возним парком и дупло више запослених него што је потребно, до сада никако није успевао да пронађе стратешког партнера. Замршена власничка структура само је додатно компликовала пословање овог акционарског друштва, чији су рачуни сада у блокади, а готово сва непродата имовина под хипотеком.

Како је пословање у таквим околностима постало немогуће, локална управа, суочена са бројним жалбама путника, превоз на градским и приградским линијама морала је да повери другим фирмама. После најновијих догађаја, „Аутосаобраћај” би могао да остане и без међуградских линија.

Можда је логично што оваквом предузећу држава није хтела да уплати средства за спровођење социјалног програма, али је нелогично што је у више наврата, преко Фонда за развој, давала новац за који се не зна где је тачно завршио, нити ко су били његови крајњи корисници.

– На недавном састанку у влади, у Београду, надлежни су нас изненадили податком да је Фонд за развој до сада извршио двадесетак уплата на рачун нашег предузећа. Још су нам рекли да у фонд није враћен ниједан динар, а ако ми већ девет месеци нисмо примили плату, где су онда завршиле те паре. Последњи пут, јула ове године, од фонда смо добили 28 милиона динара, али је 20 милиона одмах пребачено на рачун града – навела је Сузана Марковић, што је у разговору за наш лист потврдио и актуелни директор предузећа Слободан Сретеновић, који је за стање у фирми оптужио сва претходна руководства.

Он, међутим, није могао да каже шта се десило са 3,3 милиона евра, за колико је град, још пре пет година, трговинском ланцу „Супернова” продао локацију на којој је била централна гаража „Аутосаобраћаја”. Како се „Супернова” још није појавила у Крагујевцу, радници сумњају да гаража уопште није продата тој компанији, већ неком од тајкуна блиских градској власти која, како кажу, годинама кадрује у „Аутосаобраћају”.

– Полиција је поднела 12 кривичних пријава против одговорних лица у „Аутосаобраћају”, али до сада нико није осуђен – изјавио је начелник ПУ Крагујевац Иван Ђоровић.

Према његовим речима, одсек за борбу против привредног криминала сада истражује шта се десило са последњом траншом државног кредита од 28 милиона динара, од чега се на рачуну „Аутосаобраћаја”, како ствари стоје, задржао само мањи део.

 
Бране Карталовић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима крагујевачког Фијата продужено плаћено одсуство до 12. јуна

0 (0) Радницима компаније „Фијат крајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу у петак је продужено плаћено …

Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

0 (0) Данашњом одлуком Фијатовог менадмента, запосленима у крагујевачком Фијат Kрајслеру који су,због епидемије ЦОВИД …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *