ГМИ Дачић: ИТ може бити пречица за економски опоравак земље. Аха, зато сваке године из буџета искеширате 60 плус милиона евра Мајкрософту за лиценце

0
(0)

БЕОГРАД – Информационе технологије могу бити пречица за економски и привредни опоравак земље и за нови развојни циклус, изјавио је данас премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић је на склупу Синергија 2013. године рекао да су представници Владе Србије на светским бизнис форумима истицали да Србија има четири компаративне предности, а да им се шада додаје и пета, а то је ИТ сектор.

„Истицали смо енергетику, инфраструкртуру, односно саобраћајне коридоре, пољопривреду и у последње време аутомобилску индустрију, као наше компаративне предности, а сада као пети приоритет наводимо ИТ сектор”, рекао је Дачић.

Он је цитирао првог министра просвете у Србији Доситеја Обрадовића који је рекао да је најважније од свега образовати народ да би могао да омогући друштвене реформе и приогрес земље.

„Слогани које имамо да ИТ верује у Србију су одговарајући, али и Србија верује у ИТ и информационо технолошки развој”, рекоа је Дачић.

Премијер је нагласио и добру сарадњу Владе са Мајкрософтом која улази у другу деценију истакавши и да је значајан Мајкрософт развојни центар у Београду не само због тога што стручни и образовани млади из Србије ту могу да остваре своје снове, већ што та чињеница доприноси бољем позиционирању самог Мајкрософта.

Према Дачићевим речима, 4. новембра у Београд долази и Стив Балмер који је до скора био на челу Мајкрософта.

„Иако је најавио повлачење, сигуран сам да као и Бил Гејтс никада не може да напусти у потпуности Мајкрософт и захвалан сам му што је прихватио позив да дође у Београд, што ће бити диодатни подстицај за развој ИТ сектора”, нагласио је Дачић.

Дачић је нагласио и да се Србија поноси својим извозним брендом, а то је малина, истакавши да је у прошлој години био два пута већи извоз софтвера него малина, што мало ко у Србији зна.

„Као приоритет наводимо и развој ИТ сектора, јер ту имамо великих могућности”, рекао је Дачић.

Директор Мајкрософта Србија Андреас Хартл је казао да би инвестиција од 50 милиона евра у српску економију повећала БДП земље за један одсто у предстојећим годинама.

Хартл је рекао да је Србија одличан представник региона и својеврстан чвор за све што се дешава у ИТ сектору.

Према његовим речима, ИТ сектор расте у просеку 60 одсто у већини земаља, док у Србији износи 200 одсто и то је индикатор у ком положају се налази наша земља.

Он је казао да је компанија заинтересована да помогне Србији како би убрзала свој развој, а то се види из чињенице да ова компанија сваке године повећава број запослених.

Хартл је истакао да ИТ сектор мора бити кључни приоритет у нашој земљи и додао да ће он учинити све да се то и оствари.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уместо да направимо српски облак НАПРЕДНИ ИДИОТИ плаћају лиценце за амерички

0 (0) Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компанија Орацле потписали …

Срби више извозе софтвер него малине и то без икакве подршке „државе“

0 (0) Сектор информационих технологија (ИТ) самоникао је и толико се развио да је без …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend