Нећеш ти Михајловићка нити било ко други икада угасити једну једину термоелектрану у Србији!
Фото: Танјуг/видео

Нећеш ти Михајловићка нити било ко други икада угасити једну једину термоелектрану у Србији!

5
(4)

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је, уочи почетка расправе о сету закона у области рударства и енергетике у парламенту 15. априла, да је ово година великих промена и да ће се наредних деценија гасити термоелектране у Србији.

Михајловић је гостујући у Уранку на ТВ К1 рекла да се у области заштите животне средине не ради само о промени свести грађана већ и о промени инвестиционог плана који треба да буде заснован на производњи електричне и топлотне енергије из обновљивих извора.

„Морамо да направимо план како ћемо наредних деценијиа да гасимо термоелектране. Лјуди морају да буду свесни да неће бити термоелектрана за неких двадесетак или 30 година, али ћемо све производити, струју и топлотну енергију из обновљивих извора – значи хидроелкетрана, гасне и соларне електрана, затим електране на енергију ветра, биомасу и слично, јер више немамо новца да плаћамо те емисије“, напоменула је Михајловић.

Када је реч о малим хидроелектранама, министарка каже да ће бити забрањена њихова изградња у заштићеним подручјима.

То значи, објашњава, да неће моћи да се граде у свим националним парковима, као и на подручјима првог, другог или трећег степена заштите, што је велики део Србије.

На питање шта ће бити са МХЕ које су већ изграђене, Михајловић наводи да ту постоје две могућности, да раде још у периоду за који мају уговор, што значи још неколико година или да их држава затвара пре тога уз тужбе.

„Није велики број МХЕ које су већ направљене“, напоменула је Михајловић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

0 (0) После еколошког устанка народа где је протестовало више од 30.000 људи, између осталог …

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

4.7 (3) ЧEТИРИ предлога закона из области рударства и енергетике, о којима се данас расправља …

Један коментар

  1. Министарка проф. др Зорана Михајловић не само да ресетује српски енергетски сектор, већ нас, у мислима, нас води на врху енергетске и еколошке ефикасности енергетског сектора у Србији. Лепо је што форсира коришћење “зелене” енергије и удаљавање од класичних извора енергије. Нама још много година ће требати термоелектране, које производе до 70% потребне електричне енергије и велики су задађивачи околине. Уместо да министарка, осим форсирања обновљиве енергије, паралелно да решава проблем ниске енергетске ефикасности ТЕ, углавном су на угаљ, која код нас је испод 25%, а у свету углавном више од 30%, и да сведе радну снагу као у, на пример, Чешкој. О стручном заношењу министарке, као економиста, нећу речи ништа, више нека каже струка, која изгледа да је стављена по странии, а фирму воде печењари и приучени надри експерти.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend