Недељни биоскоп: Царско Дело – Иван Грозни (видео)

Иван IV Васиљевич Грозни (25.8.1530–18.3.1584), прекинуо је власт робовласничких ханстава (Казанског, Астраханског, Кримског) ослободивши из ропства стотине хиљада руских робова. Поразио је протестанске и католичке армије, ливонску, шведску и пољску, освојио Сибир (поход Ермака 1581–1582) и проширио на тај начин територију Руског царства са 2,8 до 5,4 милиона кв. км. Основао је 155 градова и утврђења. Може се рећи да је Велика Русија, у границама у којим данас постоји – Православна Русија коју је територијално проширио и институционално формирао Цар Иван Грозни.

Филм је базиран искључиво на одломцима из писама Ивана Грозног, његових противника и истомишљеника као и на одломцима из православних стихира, посланица, молитава откривајућих духовну страну живота првог Руског Цара, који је утврдио наследност императорског престола од Византијског Другог Рима, до Трећег Рима – Москве. Сви остали дрски и популарни покушаји да се Цар Грозни прикаже као зликовац, попут филма Цар (режисер Павел Лунгин) губе своју силу пред историјским фактима у које добијамо увид читајући писма првог руског Цара.

1558 године константинопољски патријарх, обавестио је Ивана Грозног да се његово име литургијски помиње у поробљеном Константинопољу у својству Византијског Цара – наследника Императорског Трона.

Део филма посвећен је преписци Ивана Грозног са кнезом Курбским, који је практично и започео са оптужбама Грозног Цара, за тобожњу суровост и које трају до нашег времена. Издајник, кнез Курбски, пребегао је пољском краљу Сигизмунду Другом, и заједно са католичком пољском војском нападао на руске земље, попаливши руске градове и манастире и убијајући православни руски народ.

Зашто одређена историографија приказује Грозног Цара у мрачном светлу? Део одговора на то питање понудио нам је режисер Борис Лизнев. И данас актуелно звуче цареви прекори манастирима који су оставили умно делање и подобно римокатолицима – окренули се материјалним блазима овог света.

Владавину Ивана Грозног обележила је борба против јереси жидовствујућих као и борба против латинског утицаја, против оних снага чије интензивно удруживање у борби против Православља пратимо у времену у ком ми живимо. Из тог разлога овај филм има своје место у процесу образовања православних за последња времена у којима ће, по сведочењу многих светитеља, поново обрести православног руског цара.

Година издања: 2008
Жанр: Историјски, Документарни
Издато: Русија, филмски студио “ОТЕЧЕСТВО”
Режисер: Борис Лизнев

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *