Недељни биоскоп: Троицкосавск – Кјахта Саве Владиславића (документарни филм)

0
(0)

У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, гроф Сава Владиславић, док је за руски двор преговарао и успоставио границу са Кином.

Огромна је важност његовог подухвата, јер је коначно утврђена 6000 км дугачка граница, која скоро неизмењена траје и до данас. Била је то круна активности човека који је саветовао цара Петра Великог у више ратова, основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора и који никада није заборавио одакле је.

У граду је Сава Владиславић подигао и цркву посвећену Светом Сави Српском, као духовну предстражу на источној граници Царства. Крајем 18. века, црква је уништена у пожару. На том месту подигнута је велика црква Св. Тројице, чији део је посвећен нашем Св. Сави Немањићком.

У периоду бољшевичког атеизма, била је обесвећена. Намера у Русији је да се ово велелепно здање, сада у рушевинама, обнови и да му се врати некадашњи значај и сјај. Уз велико поштовање према оснивачу њиховог града, у Кјахти је прослављена 285. годишњица од оснивања града на коју смо и ми били позвани.

Са нама је био и Бранко Вукомановић, један од потомака велике лозе Владиславића, који је граду, на поклон донео икону Св. Саве. Путујући ка срцу Евроазије, путовали смо и кроз историју овог дела Сибира, пуну необичних личности, тако важних за нас и судбину нашег континента.

О култу Светога Саве у Русији, о необичној личности Саве Владиславића и његовим заслугама за Руско Царство, о духовном буђењу данашње Русије, о великој прослави, која је слика евроазијског духовног простора, биће речи у овом дугометражном документарном филму.

Сниматељ је Часлав Петровић, а уредник и редитељ Драган М. Ћирјанић.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend