НЕДОСТАТАК СПЕЦИЈАЛИСТА: Од три лекара ради један

0
(0)

ВАЉЕВО – Служба дечје хирургије у ваљевској Општој болници готово је пред гашењем због мањка специјалиста! Иако на списку запослених лекара има три дечја хирурга, они не могу да покрију целодневно дежурство, јер један из здравствених разлога може да ради само у првој смени, а трећи као функционер синдиката по закону ради само трећину радног времена.

У Служби дечје хирургије први проблеми појавили су се 2006. године када је прописано да установе које покривају више од 200.000 становника, или располажу са више од 400 постеља, могу да имају двојицу специјалиста. Након тога дечји хирурзи су напустили ваљевску болницу – отишли у пензију, или су радили као лекари опште праксе чекајући специјализацију из ове области. А Дечја хирургија је постала одсек Опште хирургије.

Колубарски округ има око 174.000 становника и 153.000 осигураника, мање него пре једне деценије. Напомињу да болнице у појединим окрузима са више осигураника имају по два дечја хирурга како је прописано, или их уопште немају. У рад Дечје хирургије у Ваљеву укључени су општи хирурзи, ортопеди и уролози.

– Захваљујући ангажованости општих хирурга и ортопеда, успевамо да збринемо сву децу на највишем стручном нивоу – каже др Зоран Ђурић, в.д. директора Опште болнице Ваљево. – Уз помоћ Министарства здравља, тражимо трајно решење да се очува и обнови кадар на Дечјој хирургији наше болнице. Требаће сигурно времена, јер специјализација из дечје хурургије траје пуних шест година.

ПОМОЋ ГРАДА

– Град мора помоћи да се Дечја хирургија поново оспособи – најавио је Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева. – Град би требало да финансира специјализацију дечјих хирурга, јер је недопустиво да деца из Ваљева и Колубарског округа морају да буду упућивана на лечење у Београд или у друге градове.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (8) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *