fbpx

Неексплодиране ракете и бомбе НАТО пакта вребају у Сави и Дунаву

0
(0)

Од агресије на СР Југославију 1999. године, велики број неексплодираних авионских бомби и ракета НАТО налази се у Сави и Дунаву, а код осталих водених токова, за које се сумња да су загађене различитим врстама експлозива у току су извиђања, изјавио је данас Тањугу директор Центра за разминирање Србије Бранислав Јовановић.

Неексплодиране авионске бомбе и ракете налазе се код моста Богојево – Ердут, моста Бачка Паланка – Илок, Нови Сад 1 узводно од моста „Слобода“, Нови Сад 2 низводно од железничког моста, Лука Панчево, Далековод Ритопек 1 – Иваново, мост Смедерево – Ковин, Лука Прахово, Шабац, Обреновац 1 у близини Термоелектране, Обреновац 2 у близини фабрике Барич, прецизирао је Јовановић.

„За остале локације у воденим токовима Србије, за које се сумња да су загађене различитим врстама неексплодираних убојитих средстава, у току је извиђање ради прелиминарне процене ризика“, рекао је Јовановић.

Сумња се да се у Сави, на подручју села Јамен, налазе импровизоване минске направе заостале из периода ратних сукоба 1991-1995. године, додао је Јовановић.

Нису само у питању неексплодирана убојита средства (НУС) из НАТО агресије, још има заосталих из Другог светског рата.

У Ђердапској клисури, на територији Србије у близини Прахова, потпољени су 1944. године ратни бродови Немачке са противбродским минама и другим убојитим средствима, објаснио је Јовановић.

„На овој локацији је 2006. године обављено извиђање и утврђено да су ту потпљена 23 брода, а да се на четири брода налазе противбродске мине и друга НУС“, рекао Јовановић.

Јовановић је додао да потпољена немачка флота у Ђердапу „отежава пловидбу бродова тим делом Дунава и престављају сталну опасност за људе и животну средину“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАТО окупација или колонизација?!

4.8 (4) Влада Србије усвојила је 8. новембра нови циклус ИПАП активности са НАТО за …

Напад НАТО-а на Калињинград могао би да изазове нуклеарни удар Русије

5 (4) Напад НАТО-а на најзападнији руски регион Калињинград, сценарио о којем се у последње …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *