fbpx
Насловна / Србија / Политика / Немачка поздравља дијалог власти и опозиције, а разговори пропали?!
Немачка поздравља дијалог власти и опозиције, а разговори пропали?! 1

Немачка поздравља дијалог власти и опозиције, а разговори пропали?!

Амасадор Немачке у Београду Томас Шиб изјавио је данас да његова земља поздравља дијалог између власти и опозиције у Србији, да, начелно говорећи, бојкот није добар и да је за јаку демократију потребна јака опозиција у парламенту.

Дијалог је важан процес да се ствари покрену са мртве тачке, због чега се нада да ће се наставити, рекао је Шиб за ТВ Н1.

„Тренутно пратимо дијалог опозиције и Српске напредне сртранке. Тренутно је под знаком питања. Начелно, поздрављамо тај дијалог, ради се о томе да опозиција треба да учествује на изборима који ће се одржати на пролеће. Опозиција је сигнализирала да ће бојкотовати зато што је сматрала да нису успуњени услови за фер изборе. И сада је у оквиру тог дијалога покушано да се покрену ствари са мртве тачке“, рекао је Шиб, наведено је на сајту Н1.

Kако је амбасадор рекао, то је важан процес и нада се да ће се наставити.

Шиб је додао да политичка расправа треба да се одржава у парламенту, а да је за јаку демократију у парламенту потребна јака опозиција. Kако истиче, то важи за све деморкатске системе.

„И зато кажемо да бојкот никада није добар. Али, важно је да опозиција мора да има услове да може да функционише и ради“, напоменуо је Шиб.

Он је подсети на извештај Европске комисије о напретку Србије, у којем су наведене јасне поруке да „услови у парламенту нису идеални“ и да их треба променити.

„Постоје препоруке о условима који треба да буду испуњени за фер и слобоне изборе. Сматрам да је то добра идеја. Невладина организација ЦРТА је израдила сугестије на основу тих препорука и то треба да буде основ за наставак разговора“, казао је Шиб.

Kада је у питању стање у медијима, казао је да је став јасан – слобода медија је важно постигнуће, а у тој области у Србији ситуација такође „није идеална и нешто се мора променити“.

„Могу само да укажем на извештај Европске комисије. Медијска стратегија, која још није усвојена, та стратегија мора да буде примењена. Чињеница да је израђена је добар знак и утолико сматрам да је важно да постоји слобода медија. Увек постоје медији који су више наклоњени власти или опозицији, али је важно да се оријентишу на одређеним стандардима. А да не да постоји слика која је црно-бела, већ и да се осврћу на сложене теме“, објаснио је Шиб.

Говорећи о инвестицијама немачких компанија у Србију, он је подсетио да је Немачка спољнотрговински партнер број један, а да је од 2000. године у Србију инвестирало 500 немачких компанија у вредности од 2,4 милијарде евра и које су отвориле 60.000 радних места.

Шиб преноси искуства немачких привредника који су задовољни условима у Србији, стручном радном снагом, добрим инвестиционим условима и, како каже, све бољом инфраструктуром.

„Све су то околности које Србију чине повољном као инвестициону локацију. Постоји још жеља привредника што се тиче транспарентности. Радосна околност је што се отварају радна места за високо образовану радну снагу. Ми желимо и надаље да унапредимо тај позитивни тренд“, закључио је Шиб.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако српска криминална власт лаже о ''просечним зарадама и пензијама'': “Златно доба” гладних уста 11

Kако српска криминална власт лаже о “просечним зарадама и пензијама“: “Златно доба” гладних уста

Социјалне разлике у Србији су ужасавајуће. Већина запослених прима минималац, више од 100.000 пензионера прима …

После протеста у Деспотовцу напредњаци тероришу читаву породицу и деле им отказе 12

После протеста у Деспотовцу напредњаци тероришу читаву породицу и деле им отказе

После учешћа на протестима „Један од пет милиона“ у Деспотовцу почетком прошле године, цела породица …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *