НЕМАЧKИ ЕKСПЕРТИ: Босна је пропала држава а Kосово највећи извор опасности у Европи

НЕМАЧKИ ЕKСПЕРТИ: Босна је пропала држава а Kосово највећи извор опасности у Европи

Балкан и југоисточна Европа нестали су с међународне политичке карте. Постоје очигледно много важнији проблеми и кризе око којих САД и ЕУ морају да се брину“, оцењује се у анализи немачког стручног магазина „Међународна политика“.

А последица те наводне незаинтересованости је недостатак „неопходних политичких импулса, концепата и визија за решавање бројних сукоба“.

То је почетна теза чланка под насловом „Опасно затишје“ објављеног у немачком стручном магазину „Међународна политика“, чији је издавач Немачко друштво за спољну политику. Аутор анализе је Томас Брај, дугогодишњи дописник агенције с подручја југоисточне Европе који сада ради као професор политике и новинарства на више немачких факултета.

Ни Брај, као и неки други страни посматрачи који се сматрају добрим познаваоцима прилика у региону, не искључује могућност оружаних сукоба у том „опасном метежу“ чији су састојци, како наводи, национализам, корупција, притисак на медије и на правосуђе, као и индоктринација младих.

Босна и Херцеговина се у чланку назива „пропалом државом“. Брај пише да је разлог за то „свађа међу муслиманским Бошњацима, православним Србима и католичким Хрватима која је често прожета и мржњом“.

Kосово се у чланку назива „највећим извором опасности“. Објашњење за ту тезу аутора је следеће: „Србија своју бившу покрајину, коју насељавају готово искључиво Албанци, не жели да отпусти у независност, зато што се тамо налазе средњовековни српски манастири и бојна поља“.

Аутор притом додаје да „нико не верује у скоро признање Kосова од стране Београда“, али и да „нико, а понајмање Срби, не може чак ни теоретски да замисли реинтеграцију Kосова у државни савез са Србијом“. Западни политичари, тврди се, „и даље полазе од нереалног циља да ће два суседа моћи мотивишу на међусобно признање“.

Ало.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Крвави план за отцепљење Косова и Метохије смишљен у Берлину

Крвави план за отцепљење Косова и Метохије смишљен у Берлину

Рат за отцепљење КиМ од Србије био је прворазредни циљ обновљене империјалне политике Немачке чији су се …

Ораховац: 23 године од злочина над Србима

Ораховац: 23 године од злочина над Србима

„Са светима упокој Христе душе слугу твојих“    Александар, Александар, Александар, Векослав, Јагош, Боривоје, Анђелко,Предраг, Велика, …

Један коментар

  1. Jos kako ce Srbi vratiti Kosovo tamo gdje je oduvjek bilo. A vi naci-strucnjaci cete morati primiti sve albance kod vas jer im mjesta na Kosovu biti nece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *