Немачки експерти потврдили: Докторат Синише Малог је плагијат!

Немачки експерти потврдили: Докторат Синише Малог је плагијат!

Немачка издавачка кућа De Gruyter потврдила је да је чланак Синише Малог, на основу којег је стекао право да изађе на одбрану своје докторске дисертације на Факултету организационих наука – плагијат.

У питању је чланак Value Creation Through Restructuring – Key Value Drivers and Value Creation Models  (Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације), који је градоначелник Београда, са Слађаном Барјактаревић-Ракочевић и Георгем Савоиуем, 2013. године објавио у међународном научном журналу „Organization and Management“ немачког издавача Де Грутер.

Приликом одобравања одбране докторске дисертације, Веће студијског програма докторских академских студија ФОН-а је, на седници одржаној 25.03.2013. године, констатовало (страна 2, тачка 005):

„Кандидат мр Синиша Мали је објавио следеће радове који га квалификују (прим.аут) да може да одбрани докторску дисертацију:


1.“Value Creation Through Restructuring – Key Value Drivers and Value Creation Models”, Синиша Мали, Слађана Барјактаревић Ракочевић, Гхеоргхе Савоиу, Организатион анд Манагемент, Волуме 4, Иссуе 173, Фебруарy 2013, стр. 109-120.

2.“Privatization Through the Sale of Equity – Conceptual Framework and Achieved Results in Serbia”, Синиша Мали, Економика предузећа, јануар – фебруар 2013. године, стр. 149-162“

Након што је професор Карапанџа у јулу 2014. објавио текст на Пешчанику, у којем тврди да докторска дисертација Малог садржи велики број плагијата, декан ФОН-а Милан Мартић навео је објављивање горе поменутог чланка у међународном журналу као доказ „ваљаности“ дисертације:

„Наложио сам Ондреју Јашкову, који је био ментор Синиши Малом, да испита да ли има делова у његовој докторској дисертацији коју су плагирани. Он је рекао да је рад добар и да је на основу тог доктората објављен рад у међународном часопису.“ (Данас, 10.7.2014.)

Професор Мартић је оваквим одговором покушао да замени тезе фокусирајући се на наводни научни допринос рада Синише Малог, уместо да одговори на конкретне оптужбе о плагијату. Мартић је такође део одбране аутентичности градоначелниковог рада засновао на научном чланку, који је пак проглашен за плагијат и који ће сходно томе бити поништен и повучен из међународног журнала у коме је објављен.

И док већ скоро два месеца након објављивања анализе професора Карапанџе, надлежне домаће институције – од ФОН-а, преко Београдског универзитета, до Министарства просвете, науке и технолошког развоја, покушавају да заташкају случај, међународни актери су изразили спремност да провере оптужбе. Тако је уредништво журнала „Организатион анд Манагемент“, пратећи упутства Етичког одбора за публикације – једног од најауторитативнијих међународних тела за етичка питања научног публиковања, које спроводи проверу оптужби за плагиране чланке за више десетина издавача, тј. неколико стотина међународних научних журнала, закључило да је чланак Синише Малог – плагијат.

Спорни чланак господина Малог садржи упадљив део плагираног текста из докторске дисертације др Хаилемариама Corporate Value Creation, Governance and Privatisation: Restructuring and Managing Enterprises in Transition – The Case of Eritrea, одбрањене 2001. године на Универзитету у Гронингену. С друге стране, Мали је за потребе своје дисертације, према тврдњама професора Карапанџе, дословно копирао читаво поглавље истог тог рада.

Поставља се питање – ако је због мањег дела неоригиналног текста одлучено да се међународни чланак повуче, о чему ће бити објављено детаљно образложење од стране уредништва журнала (тзв. Ретрацтион Ноте), како је онда могуће да због веће количине плагираног текста из тог истог извора – а у питању је скоро цело једно поглавље – ФОН или Београдски универзитет још нису прогласили докторат Синише Малог неважећим? Зашто, за почетак, ФОН још увек није дао одговор на једноставно питање да ли се већи део другог поглавља доктората Малог поклапа са текстом из дисертације др Хаилемариама?

Овај случај, такође, актуелизује и нека друга питања. На трагу онога што су приметили бивши студенти ФОН-а у отвореном писму декану Мартићу – како је могуће да чланица комисије за одбрану докторске дисертације Синише Малог, Слађана Барјактаревић-Ракочевић, објављује заједнички научни чланак са дотичним кандидатом, када то представља отворени сукоб интереса? Зашто је ФОН уопште дозволио одбрану докторске дисертације на основу чланка који је, заједно са кандидатом, писала чланица његове комисије, а који чини део саме докторске дисертације? Зашто су се надлежни на ФОН-у оглушили о захтев потписника отвореног писма упућеном декану Мартићу да се испита овај случај очигледног конфликта интереса?

Сада, када постоји званична одлука међународног издавача да је градоначелник Мали плагијатор – и то за само део поглавља који је објавио у свом докторату, а који је садржан у спорном научном чланку чији је ко-аутор, Универзитет у Београду би морао хитно, без даљег одлагања, да одузме титулу доктора Синиши Малом. Законски и процедурално, универзитети могу и морају да реагују на овакве случајеве када се десе на њиховим факултетима.

Декан Факултета организационих наука Милан Мартић, као и ментор Синише Малог Проф. др Ондреј Јашко, морали би да трпе консеквенце због заштите плагијатора и покушаја заташкавања овог случаја. На концу, сам Синиша Мали морао би да поднесе оставку на место градоначелника Београда и на остале јавне функције које обавља, као и да се јавно извини ауторима чија је ауторска дела злоупотребио. Ако Мали ипак, упркос свему, и даље сматра да има кредибилитет да обавља једну од кључних политичких функција у Србији, председник Владе Александар Вучић зна шта му је чинити уколико заиста, како је навео у свом експозеу, не жели да толерише дипломе сумњивог квалитета.

 

Наталија Милетић

Српски форум

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Издавач „Пандориних папира“: Малог смо ухватили у лажи у свакој фази

Издавач „Пандориних папира“: Малог смо ухватили у лажи у свакој фази

Дру Саливен, један од оснивача Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који …

ОТВОРЕНА Пандорина кутија: Тајни офшор рачуни Мила, Блера, СНС картела, шефа ММФ…

ОТВОРЕНА Пандорина кутија: Тајни офшор рачуни Мила, Блера, СНС картела, шефа ММФ…

Милиони докумената достављених новинарима откривају како светски лидери, милијардери и познати користе пореске оазе. Више …

38 Коментара

 1. SVE PRELETACI I OIMACI STRANKE U KOJOJ SU BILI PA KAKO DA IM VERUJEM

 2. Zar pored toliko naših stručnjaka nezaposlenih vazelinci bez radnog i životnog iskustva na ključne položaje

 3. pa zna se svi koji su na vlasti od tome preko vucica i ostali eksperti a mi sanjima umiremo gladni zamislite koliko su eksperti u svom poslu

 4. Uh, jebote, pa ovo će na kraju da ispadne da je SNS plagijat SRS.

 5. Pošto je veliki lažov treba da se preziva Veliki, a ne Mali…

 6. Tužno je što su oni naša nada i bolja budućnost,!!!!!!!!

 7. zasto osporavati toliku obrazovanost i intelegenciju i toliki talenat

 8. Sto rece jedan moj prof.sa fakulteta sramota me je i da kazem da sam dr.nauka jer sad svako moze da ima doktorat.

 9. Европски закон који брани крштење деце изазвао оштру реакцију Светог Синода Бугарске цркве

  Нови Закон о детету, који забрањује родитељима да воде децу на крштења, венчања, литургије, литије и друге црквене делатности, узнемирио је Свети Синод Бугарске православне цркве.
  Свети Синод БПЦ чине свих 15 епархијских епископа

  Глоба до 5000 лева прети родитељима који воде децу у цркву. То предвиђа пројект Закона о детету, који је подигао на ноге Свети Синод.

  У чл. 23, ал. 3, се наводи, да „свако дете има право на заштиту против увлачења у политичке, религиозне и синдикалне делатности“. Нарушења се кажњавају глобом од 2000 до 4000 лева, а за поновљени прекршај – од 4000 до 5000 лева.

  По владикама, то означава, да свако, ко жели да крсти дете у Цркви, потпада под удар закона.

  „Забрана за учешће у „религиозним делатностима“ представља правно полагање апсолутно неоснованих препрека пред религиозно васпитавање и образовање у дому, храму, вртићу и школи, пред практиковањем религије од стране деце у породичној и друштвеној средини. Јер шта су, ако не форме религиозне делатности, Свете Тајне Цркве (нпр. Св. Крштење, Св. Исповест, Св. Причешће), молитва, упознавање са читањем библијских текстова, богослужење у храму, занимања у црквеној школи, летњи кампови у православним манастирима, литијно хођење, празнични хришћански концерти и друго?“, питају синодални старци у свом званичном ставу.

  У њему владике изражавају забринутост, да документ даје недопустиво много права деци и никакве дужности, док се родитељи постављају у потпуности у потчињености својем породу и, као резултат свега, на њих немају никаква права. Синодални старци (у БПЦ Синод чине сви епархијски архијереји) су незадовољни, такође, јер ће увођењечасова о репродуктивном здрављу и планирању породице срушити границу узраста, у којем се почињу полни односи.

  «Због ког разлога у пројект закону нема нити један члан, који уређује дужности детета? Да ли је нужно – да би се показало, да се пројављује брига за децу Бугарске – да се стварају услови за озакоњење њиховог претварања у безобзирне личности, које ће живети и расти у сазнању, да су једини носиоци права у дому, а одатле и у школи, до толиког степена, да могу да злоупотребљавају та права и да увлаче своје родитеље/учитеље у судске саморасправе?», пита Свети Синод.

  За време патријарха Максима, сада 98-годишњег поглавара, БПЦ је доживљавала велике изазове и искушења. У последње време ова помесна црква се одликује све већим неслагањем са курсем којим иде политичка елита у Бугарској. Медији су све чешће непријатељски расположени према ставовима Цркве. Архијереји се много отвореније него у Србији супротстављају разним девијацијама у друштвеном животу.

  Владике су узнемирени и зато што закон поставља родитеље у потчињени положај у односу на државу у вези односа према деци. «Држава не може да буде бољи родитељ детету од правих његових родитеља», сматрају они. И подвлаче, да због изолираних примера родитеља, који се не брину добро о својој деци, не треба да се лише родитељских права остали.

  Текст става је прихваћен од пуног састава Светог Синода.

 10. Двери ће бити живи штит за презадужене породице http://www.youtube.com/watch?v=BpjFoCINXxA VIDEO

 11. Sudeći prema posteru koji su objavili pojedini domaći mediji, Aleksandar Vučić će 27. oktobra održati predavanje pred studentima čuvene Londonske škole ekonomije.GDE JE MICA MEGA TREND DOKTORIRO

  Evo nekoliko predloga o kojima bi Aleksandar Vučić mogao da govori:

  1. Kako sam se za par godina tranformisao iz okorele radikalčine koja je mrzela Britance zbog bombardovanja Srbije u liberalnog Evropejca. Takođe može da napomene da se protiv Tonija Blera još uvek vodi postupak pred srpskim sudom zbog bombardovanja i da je on traženo lice u Srbiji.

  2. Kako sam se osećao dok sam vrši recenziju Šešeljeve knjige “Engleski pederski isprdak Toni Bler”.

  3. Kako sam ugasio sve nezavisne medije dok sam bio ministar informisanja i kako polako cenzurišem sve mediji u današnjoj demokratsko-evrpskoj Srbiji.

  4. Kako sam bez ikakvog radnog iskustva u privatnom sektoru došao danas da vam držim čas o ekonomiji države.

  5. Kako su građani Srbije neradnici.

  6. Kako je moja vlada slagala poplavljene da će svi dobiti kuće pre zime.

  7. Kako sam u svoju stranku uspeo da učlanim najnesposobniji kadar u Srbiji i imenovao ih za gradonačelnike i upravnike. Takođe može napomenuti kako mu ministar inostranih poslova ne zna engleski.

  8. Kako ću sve penzinere i radnike dovesti do siromaštva smanjenje plata i penzija.

  9. Kako sam uspeo da povećam nezaposlenost, smanjim broj zaposlenih, smanjim izvoz, povećam uvoz i da se predstavim kao vrsni ekonomski i finansijski stručnjak.

  10. Kako sam uspeo da zataškam plagijatorske afere gradonačelnike Beograda i ministra unutrašnjih poslova.

 12. DOK JE KOSOVO TACNIJE PRISTINA BILA POD INGIRENCIJOM SRBIJE PREKO PUTA HALE BORO I RAMIZ BILA JE JEDNA KAFANA TU SU ZAVRSAVALI I POCINJALI PUTOVANJA AUTONISI CITIRAM KONDUKTERA IZ JEDNOG AUTONUSA A ISTI SLUCAJ JE I SA OSTALIMA CITAT KO HOCE U WC ONA. VRATA PORED SANKA A KO HOCE DA KUPI DIPLOMU ENO ONAJ STO U UGLU TADA TO NIJE BILO KRITIKOVANO A SADA KAD SU SA TIM I SLICNIM DIPLOMAMA ZAUZELI POZICIJE PITATE ODAKLE A IMA INSTRUTKORA PROFESORA PRAVNIKA EKONOMISTA ITD

 13. Pa oni su resavci samo znaju da prepisuju !!!šta dalje,pa izgleda i FON je izgleda plagijat!!!

 14. koliko doktora a Srbija u RAK RANAMA.

 15. SANDZAK REPUBLIKA
  Efendija. Plojović: Četnici nikada nisu marširali ulicama Novog Pazara – https://www.youtube.com/watch?v=bXbC2MZmIt4

 16. ЋЕТНИЦИ НА КРИМУ https://www.youtube.com/watch?v=pFlLN9E2kcY ВИДЕО ПОЗИВАМО СВЕ ЋЕТНИКЕ НА МАРШ У НОВИ ПАЗАР.

 17. Falsfikator i covek bez morala. U stanju je da udje u dupe u svaku partiju koja dodje na vlast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *