Немачки медији: Немачку тресе скандал због Србије и „Тениса“

Немачки медији: Немачку тресе скандал због Србије и „Тениса“

Бивши вицеканцелар Зигмар Габријел подстицао је инвестицију “Тениса” у Србији, сазнаје се сада. Габријел је на удару критика због рада за ту фирму, која ипак није дошла у Србију иако се Вучић тиме више пута хвалио, пише ДВ.

Зигмар Габријел, бивши немачки вицеканцелар и шеф Социјалдемократа, помагао је произвођачу меса „Тенису“ да оствари инвестиције у Србији. Како преноси Шпигел, то произилази из одговора немачке Владе на посланички упит политичара Левице.

Габријел је последњих недеља на мети критика због хонорарне сарадње са „Тенисом“ и мистериозних веза са Клеменсом Тенисом, власником тог највећег немачког произвођача меса. Тенис је пак на удару посебно од кад је у његовој кланици у Реда-Виденбрику избило жариште короне. Заражено је преко 1.500 радника махом са Балкана, а они су за медије говорили о ужасним условима у којима раде и бораве.

Пикантно је што је Габријел пружао помоћ Тенису у време док је био министар привреде и вицеканцелар (2014-2018). Тако се Тенис нашао у Габријеловој делегацији која је у новембру 2014. посетила Београд, као и на вечери са тадашњим премијером Александром Вучићем.

Према писању Шпигела, Тенис је унапред обавестио Габријела о детаљима „велике инвестиције“ коју је тада планирао у Србији. Током те посете, Габријел је изјавио да је велики број потенцијалних инвеститора из Немачке показао велику заинтересованост за Србију.

– Очито је месни барон Тенис још у време када је Зигмар Габријел био министар привреде па спољних послова имао крајње привилегован приступ том тадашњем шефу СПД, који је касније све уновчио – критикује Паскал Мајзер, посланик Левице који је поставио упит Влади о овом случају.

Недавно се наиме сазнало да је Габријел најмање између марта и маја ове године званично био ангажован у „Тенису“ на питањима трговине. За то је добијао хонорар од 10.000 евра месечно, те додатне четвороцифрене хонораре за сваки дан на службеном путу.

Како је објави политички магазин „Панорама“ немачког јавног сервиса, Габријел је био задужен да испита могућности бржег транспорта меса до Кине шинским путем, као и да преговара са кинеским Министарством пољопривреде због једног случаја избијања афричке свињске куге.

Према одговору Владе, Габријел се током обављања дужности министра привреде најмање десет пута састао са Тенисом или представницима његове фирме, укључујући и неколико обиласка погона у Реда-Виденбрику. Међутим, Министарство привреде додаје да је можда било и више сусрета и разговора, с обзиром да не постоји обавеза да се води документација о свим контактима.

За великог фабриканта меса Клеменса Тениса српска јавност је чула у септембру 2014. године када је овај провео тадашњег премијера Александра Вучића кроз кланицу која је сада жариште короне. Тенис, донедавно високи функционер фудбалског великана Шалкеа, одвео је тада Вучића и на рурски дерби против Дортмунда.

Вучић је био најавио велику инвестицију „Тениса“ на пет локација у Војводини, те производњу до четири милиона товних свиња годишње. Према тврдњама критичара, управо је за потребе немачке фирме промењен Закон о пољоприведном земљишту тако да и странци, према одлуци Министарства пољопривреде, могу без тендера да добију до 30 одсто земљишта у атару сваке општине.

Критичари су се прибојавали да би таква инвестиција уништила бројне сточаре у Војводини и претворила их у слабо плаћене надничаре „Тениса“.

Но иако је „Тенис“ практично био већ добио земљиште у Кикинди и Зрењанину, те требало да добије у Сечњу, Вршцу и Пландишту, од инвестиције се изгледа одустало. „Тенис“ је 2018. тражио одлагање уз слаб изговор да се боји афричке свињске куге које у Србији није ни било. Према писању истраживачког центра ВОИЦЕ, „Тенис“ је сасвим одустао од доласка у Србију.

– Цео поступак је катастрофа и већ је узроковао огромну штету – рекао је још у новембру 2018. Горан Јешић, бивши војвођански секретар за пољопривреду. – Огромна количина земљишта је дата и њима и људима блиским Српској напредној странци и то неће донети ништа осим што ће упропастити аграр. Не развија се тако сточарство. Како би се развило све и да ‘Тенис’ направи четири милиона свиња годишње? Он има неке раднике, и то не много, а сутра се покупи и оде и где је наше сточарство? – навео је тада Јешић за ДВ.

Дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Срдачни поздрави политичком крилу нарко мафије у Србији! (видео)

Срдачни поздрави политичком крилу нарко мафије у Србији! (видео)

Данас смо добили молбу наших верних читалаца да им испунимо музичку жељу и пошаљемо један …

СРАМОТА! Печењар у "Колубари" разбио синдикате а рударску славу Св. Прокопија славили одвојено

СРАМОТА! Печењар у “Колубари” разбио синдикате а рударску славу Св. Прокопија славили одвојено

Рудари “Колубаре” се сваке године на Светог Прокопија традиционално окупљају да прославе своју славу. Они …

Један коментар

  1. Koliko je zemlja upropašćena, neko bi trebao da odleži na desetine hiljada godina zatvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *