fbpx

Немачки медији: Продаја ПКБ-а катастрофа за Србију, неко ће морати у затвор због тога!

0
(0)

„Специјалне везе“ које су власти у Београду успоставиле са Емиратима донеле су Арапима испод тржишне цене ПКБ, највеће пољопривредно газдинство у Србији. То је катастрофа за једну аграрну земљу, пише Дојче веле.

Неко ће морати у затвор?

Компанија Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) купила је имовину Пољопривредног комбината „Београд“ (ПКБ) за 105 милиона евра. Арапска компанија је пољопривредног гиганта купила за свега милион евра више од почетне цене и то без конкуренције – била је једини понуђач.

Имовина ПКБ обухвата око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, некретнине и механизацију. ПКБ има око 1.700 радника којима су, како тврде у синдикату, обећане отпремнине од 450 евра по години стажа. Прве најаве већ говоре да ће у ПКБ остати запослено свега 1.000 радника.

Новац који ће бити уплаћен за ПКБ незнатно је већи од дугова компаније, који према званичним подацима износе нешто преко 80 милиона евра. Према проценама Самосталног синдиката ПКБ, вредност земљишта и целокупне имовине ПКБ износи између 600 и 800 милиона евра, док ревизорска кућа Дилојт имовину ПКБ процењује на око 208 милиона евра.

Продаја је изазвала опречне коментаре политичара и стручњака, али свакако претеже број оних који сматрају да се ПКБ није смео продавати. Приватизација је према тим оценама потпуно погрешан потез, јер се производња хране види као стратешка делатност, а земљиште као вечити ресурс.

„То се ради кад се земља распада а руководство бежи из земље“

Члан Одбора за село Српске академије наука и уметности Бранислав Гулан оцењује да је „веома чудна формулација да ће ПКБ бити позитиван у приватним рукама, а да то неће бити у државним рукама. Да ли би из тога требало да извучемо закључак да су они који воде државу лоши бизнисмени или лоши привредници“?

Гулан такође напомиње да пољопривреда и прехрамбена индустрија чине преко петине националног БДП, али да су подаци о продуктивности поразни за једну аграрну земљу. Док Србија извози сировине за производњу хране за три милијарде долара годишње, Гулан подсећа да површином знатно мања Холандија, са трипут мање пољопривредног земљишта извози за 70 милијарди.

Он додаје да тако јадно управљање и приватизација пољопривреде воде поскупљењу хране и губитку радних места.

– Приватизација пољопривреде је оставила без посла 100.000 људи који ће сада бити најамни радници у овим продатим комбинатима. Продали смо последње злато које имамо. То нека земља ради када се држава распада и када руководство бежи из земље па онда распродају све што имамо како би себи обезбедили егзистенцију – закључује Бранислав Гулан за Дојче веле.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије и Европе – Јупитер и волови

3.4 (5) Шта се може закључити на основу искуства из претходних 20 година? Да ће …

Мирослав Самарџић: Уколико не буде заустављен, СНС ће уништити Србију

4 (8) Србији предстоје тешки дани. Власт је компромитована и неспособна. Државни апарат је разорен, …

4 Коментара

  1. NEMA MNOGO KANDIDATA ZA DUGOGODISNJU ROBIJU

  2. Zadnja vremena, zadnja!
    Da nam mahniti pederi, nakaze, mutanti, manijaci, sizofrenicari, ludaci, sadisti, pljackasi, slinavci, metiljavci i najgori moguci prateci olos „vodi“ zemlju!
    To se NIKADA do sada nije desilo!
    Ali, ocigledno su ih vlasnici spremili za bacanje u septicku jamu, prosla njihova jednokratna upotreba!

  3. A mi inače ne znamo ko su kupci ahaaa al za malo

  4. Kratka pamet tako se moze reci. Svi mi odlično znamo kada je nase propadanje počelo ali ga stavljate pod tepih. Budimo iskreni i realni. Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *