Немачки медији: Вучић закључао демократију у Србији
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Немачки медији: Вучић закључао демократију у Србији

4.9
(14)

Многе земље централне и југоисточне Европе тренутно ограничавају слободе својих грађана. Председник Србије је, пак, отишао најдаље. Критичари говоре о кршењу Устава и о диктатури. Александар Вучић испрва се забављао кризом коронавируса. Када се његов пријатељ, др Несторовић, током конференције за штампу изругивао на „најсмешнији вирус у историји“, Вучић се смејао – пише угледни немачки „Шпигл“.

То је било крајем фебруара. Преокрет је уследио убрзо. Вучић је прогласио ванредно стање мимо парламента. Од тада су ступила на снагу масовна ограничења основних права и јавног живота – мада Србију још увек релативно не погађа криза овог вируса.

Како немачки лист пише, Србија се највише удаљила од владавине закона. Опозициони политичари, активисти за грађанска права и независни медији једногласно говоре о кршењу Устава и државном удару који је председник Вучић починио.

У Србији само парламент може наметнути ванредно стање. Али рупа у Уставу омогућава и председнику да ако је парламент спречен ванредно стање прогласи законодавна власт. Вучић се позвао на тренутну забрану окупљања више од 50 људи због које парламент не може да заседа, и сам прогласи ванредно стање. Међурим, није то први пут да је председник прекршио Устав.

Вучић је, на пример, шеф „Српске напредне странке“ (СНС), иако му Устав не дозвољава да има било коју другу јавну функцију осим председничке. Српском руководству не смета подривање владавине права.

Немачки медији: Вучић закључао демократију у Србији

Полицијски час је строжији него у осталим земљама које су до сада мало погођене – примењује се на грађане сваки радни дан од 18 часова и цео викенд, а за пензионере сваки дан од 00 до 24х.

Неколико особа које су прекршиле карантинске услове осуђено је на затвор, а за стотине се верује у притвору. Супротно томе, Владини званичници и активисти из Вучићеве странке више пута су без последица кршили правила карантина.

Почетком априла новинарка Ана Лалић ухапшена је због објављивања извештаја са информацијама о недостацима у болници. Према уредби, о кризи вируса треба да буду објављене само овлашћене информације централног кризног тима. Премијерка Ана Брнабић повукла је декрет тек након опсежног негодовања због хапшења новинара.

Хрватски портал „Индеx“ Вучићеве наступе назива „хорор сапуницом“. Вучићу није требало да проширује своја овлашћења – годинама је владао неограничено. Парламентарни избори, првобитно заказани за 26. април, одложени су због короне, али је јасно да би донели победу његовој странци. И због тога што је велика већина опозиционих странака одлучила да их бојкотује.

Међутим, међу људима расте незадовољство због корупције и недостатка социолошко-економске перспективе. Организацију борбе против короне Вучић је представио као да је земља у рату и то све више изазива незадовољство у земљи.

У међувремену, Парламент се у уторак поново састао први пут од проглашења ванредног стања. Влада Србије није дала објашњење зашто је то одједном могуће упркос забрани окупљања која и даље важи.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

5 (3) Пратећи све оно што нам се у Србији у последњих тридесетак година дешава, …

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

5 (2) Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора …

3 Коментара

  1. Ma ova kalakurdija u zatvor komplet .

  2. GOSPODAR ZIVOTA I SMRTI MUSLIU >

  3. Živi bili, pa videli

    Videli su kakav je srpski narod krotak i neaktivan, pa su iskoristili to da mu se natovare na grbaču, počev od Miloševića(kad je Basara skupio hrabrost i rekao:“Ovo mogu da trpe samo Srbi i Rusi“), preko ostalih alamana, posebno Šešelja, pa do njegovih sledbenika.
    A koliko su razvili zamajavanje naroda(Šešeljeva misao i izreka) i uz pomoć savetnika, koji su nas bombardovali, toliko su raspametili narod, da će se zadržati na vlasti, koliko budu hteli, sve dok jednog dana ne požele da sa svojim milijardama nekažnjeno odu na Bahame, Devičanska ostrva ili sl.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend