Немачки посланик Хансјорг Милер: Завидимо вам јер нисте америчка колонија

0
(0)

ИАКО је већина земаља чланица ЕУ, међу којима је и моја Немачка, признала независност Косова, оно је, према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, покрајина са значајном аутономијом унутар Србије. Признавање Косова је извршено у време док је тај део ваше земље био под мандатом Савета безбедности УН. Ту се ради о занемаривању међународног права, које је отворило врата паклу. Затворимо пакао и вратимо се праву, вратимо Косово под резолуцију Савета безбедности.

Овако, у ексклузивном интервјуу за „Новости“, говори Хансјорг Милер, посланик парламенатарне групе АФД у Бундестагу. Овај немачки политичар додаје да је повратак питања КиМ „под капу“ светске организације једино исправно и поштено решење и према Уједнињеним нацијама и према Хелсиншком документу. Милер, како истиче, јасно осуђује агресију НАТО-а на нашу земљу 1999. и учешће Немачке у њој, а на питање какво место заиста заузима Балкан у политици Берлина и Брисела, одговара:

– Право место Балкана у политици Берлина било би поштено партнерство, са шансом за развој балканских држава. Међутим, Брисел и Берлин слепо следе америчку политику, која, опет, иде само за својим интересима. Америка преко трајних немира на Балкану држи Немачку и Европу потчињене себи, а Русију ван Европе.

* Рамуша Харадинаја у Берлину дочекују уз највише државне почасти. Какву поруку тиме Берлин шаље?

– Немачка влада већ деценијама није способна да води спољну политику. Уместо тога спремна је да одигра своју улогу као америчка војска. Према томе, Берлину недостаје потребна компетенција за слање правих сигнала.

* Може ли се некако, у том светлу, променити немачка спољна политика?

– Прво, Немачка мора да стекне своју сувереност као држава. Тек онда може да уради оно што је неопходно и да одигра конструктивну улогу у Европи.

* Како оцењујете улогу Ангеле Меркел у светлу дијалога Београда и Приштине?

– Ангела Меркел не ради ништа што би било добро за Немачку, а чини све што је добро за САД. Препоручујем јој да промени држављанство и да се на следећим изборима у САД номинује као кандидат демократа. Тако би могла да на изборима победи Доналда Трампа и постане председник земље из њених снова.

* Како видите шансу Србије да у догледно време постане пуноправни члан ЕУ?

– Свака сиромашнија европска држава намерава да се придружи ЕУ, са перспективом да искористи немачка средства. Али снага немачког пореског обвезника је већ исцрпљена. Због добробити моје земље и њених пореских обвезника, ја сам за неулазак Србије у ЕУ. И то је економски аргумент. Са политичке тачке гледишта, завидим Србији јер није америчка колонија, већ поносна држава.

* Шта је добро, а шта недостаје у односима Србије и Немачке?

– Објективно, много тога недостаје. Посебно још јаче економске и политичке везе.

* Сведоци смо све видљивије кризе у ЕУ?

– Криза је последица њене централизације и тоталитарног приступа људима у државама чланицама. Постоје само два могућа исхода – или довршавање тоталитарне европске супердржаве, или обнова суверених националних држава.

* Управо су одржани избори за ЕП, може ли доћи до промена?

– Нажалост, нисмо освојили довољно гласова да бисмо зауставили и преокренули изградњу тоталитарне европске супердржаве.

КОЛЕМБОР КОНФЕРЕНЦИЈА

ХАНСЈОРГ Милер био је један од организатора Колембор конференције у Берлину, на којој је учествовао и професор Слободан Самарџић.

Према његовим речима, Конференцији је присуствовало и неколико посланика Бундестага. Цела расправа се одвијала у знаку броја 19. Расправљано је, између осталог, о Версајском миру и његовом утицају на Немачку у прошлом веку, затим о 1999. години и учешћу Немачке у бомбардовању СРЈ, када је погажени устав ове земље. Учесници нису штедели речи критике према званичном Берлину – каже проф Самарџић.

Д. Вујичић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Следе масовна отпуштања, раст јавног дуга и задуживање, повећање пореза (видео)

5 (4) – Од грађана Србије се уз помоћ владајућих структура сваке године украде 12 …

ИНТЕРВЈУ: Веља Илић – Вучић седи са страним агентима а Ана Брнабић мутира у ово?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо тв био је председник Нове Србије Велимир Илић. У емисији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend