Немци убицама невиних Срба дају ордење и награде (видео)

0
(0)

Први пут после завршетка Другог светског рата, тачније 54 године од слома сила осовине, трећег рајха и фашизма, немачки војник излази ван Немачке, издаје наредбу о употреби оружја, пуца и убија двојицу Срба цивила на Косову и Метохији. Догодило се то 13. јуна 1999. године, само два дана од уласка Немачког КФОР-а на Косово и Метохију преко граничног прелаза Врбница, десет километара од Призрена, из правца Кукса у Албанији.

Радио Телевизија Србије је поводом десетогодишњице од почетка бомбардовања Југославије, марта 2009. године, објавила први пут стравичан снимак убиства двојице Срба у центру Призрена који су жутом „ладом“ кренули да напусте град због несигурности од албанских екстремиста. Трагом тог уживо сниманог стравичног убиства двојице Срба истражилли смо цео случај.

Немачко демонстрирање силе другог дана присуства на Косову и Метохији, јасно је показало на чијој су страни и да малобројни преостали Срби у Призрену неће бити заштићени као ни они који покушавају да оду из града под притиском албанских терориста. Тих дана, јуна 1999. године, Срби у Призрену су буквално били под двоструком окупацијом – пристиглих терориста УЧК и немачког КФОР-а који се отворено ставио на њихову страну.

Сниматељ једне стране телевизије Игор Шаљењевић забележио је камером, тог 13. јуна 1999. године, у јутарњим сатима сигурно најпотресније нечувено безразложно убиство, ликвидацију Жарка Андријевића из Призрена, портира у „Косово – вину“ и Славка Веселиновића Босанца, избеглицу из Босне, радника Електродистрибуције у Призрену. Они су тог јутра жутом „ладом“ хитали да напусте град због апсолутне несигурности од стране Албанаца у Призрену који су Србе прогонили а српске куће палили.

„Не снимај ме, водите ме у болницу!“

У одласку из својих кућа улицом код поште у центру Призрена, двојица Срба су се приближавали аутом групи војника немачког КФОР-а који су били на пункту на оклопним транспортерима и поред њих. Ту су били у групама и Албанци из редова УЧК који су и други дан славили долазак КФОР-а у Призрен. Пристигли немачки КФОР је проценио да су им Жарко Андријевић и Славко Веселиновић опасност у жутој „лади“ која им се приближавала па су испалили хитац упозорења у ваздух да стану. Избезумљени Срби су се зауставили, што се јасно види на снимку, а онда аутом кренули у рикверц.

У том моменту немачки потпоручник Кфора на пункту Давид Ферк, први пут после Другог светског рата у Европи ван Немачке издаје наредбу својим војницима да се на Србе цивиле отвори ватра – „Отвори ватру на непријатеља“. Након тога немачки војници испаљују равно 220 метака из више аутоматског оружја у Андријевића и Веселиновића, како је то званично на суду у Кобленцу у Немачкој записано. У „лади“ Андријевића и Веселиновића, од десетине рафала и 220 метака, не би преживела ни мува. За воланом ,,ладе” Славко Веселиновић, Босанац усмрћен је истог тренутка док се Жарко Андријевић борио још неколико минута за живот поред аута у локви крви која се сливала низ улицу према немачким војницима Кфора.

Радник међународне организације „Wоrld Vizion“, који је помагао смртно рањеном Андријевићу, казао је касније на препричавању догађаја да су задње Жаркове речи биле: „Ја сам Србин, ја морам да умрем“. Али још док је био смртно рањен у ауту Жарко последњим атомима снаге, са исколаченим очима, изговара, што се јасно чује на снимку Шаљењевића: „Не снимај ме, водите ме у болницу“. Језиво!

Немачки публициста и стручњак за Балкан Јирген Елзесер тих дана је био на Косову и Метохији и добро му је познат случај убиства двојице Срба у Призрену. Он је у књизи „Ратни злочини – бестидне лажи и жртве НАТО-а у Косовском сукобу“ описао атмосферу терора над Србима али и то да двојица убијених Срба у Призрену нису били никаква опасност за никога и да су код себе имали оружје само за самоодбрану јер су знали шта их чека, ако их албански терористи и Албанци ухвате живе.

Зоран Влашковић

Награда за убиство Срба

Случај убиства Андријевића и Веселиновића је судски процесуиран у Немачком граду Коб-ленцу, одакле је потпоручник Давид Ферк, први Немац који је после Другог светског рата, ван своје земље и први пут од тада да немачка војска у Европи излази са оружјем из земље, наредио да се отвори ватра на људе цивиле. Међутим, оптужница за убиство је пала у воду јер су судије дошле до закључка да су немачки војници наводно пуцали у самоодбрани.

Одмах после тог судског процеса немачки министар одбране Рудолф Шарпинг одликовао је Давида Ферка златним орденом крста части Бундесфера за „беспрекорно испуњење војничке дужности“. На суђењу у Кобленцу Давид Ферк је казао: „Нисам убио зато што сам хтео, већ зато што сам морао – и погодио сам право у мету“.

И на Косову и Метохији ово убиство двојице недужних Срба цивила је остало ван домашаја закона и правде јер је КФОР званично изузет од кривичне одговорности за било какве своје поступке па и убиства цивила. Питање је да ли су Андријевић и Веселиновић могли да избегну смрт у Призрену кад су се у то време нашли у двоструком непријатељском окружењу?!

 

Србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново суђење у случају Ћурувија почиње 5. октобра

5 (1) Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, …

На претњу Путиновој безбедности руски стратешки бомбардери били спремни да збришу Лондон

5 (5) * Док су Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали у Сочију – над …

Један коментар

  1. Pa vi idete u EU., Takozvani Eušvic,,sve to treba rastjerat sa teritorije srbije i bosne dosta smo vise trpili genocida i ubistava , pa posle niko za to nedogovara al ima pred kim ce odgovarat a to je Bog , on sve vidi, i sam je vidio koliko se srpski narod napatio za vrijeme rata ne samo srpski i ostali oni koji nisu htjeli ratovat znam da bilo takvih i takvi ljudi zasluzuju ordenje a ne Ubicee ! , SRAM VAS BILO !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend