fbpx

Несташица уља и шећера

0
(0)

После несташице намирница у многим трговинама, грађани у страху да се ова појава не прошири. Од недеље у понуди из робних резерви уље за 142,56 и шећер за 95 динара

НА рафовима већих трговина у Србији ће се, од наредне недеље, наћи пет милиона литара уља и пет милиона килограма шећера. У надлежном Министарству трговине верују да ће та количина успети да умири поприлично узнемирене потрошаче који већ данима обилазе радње у потрази за овим производима. Цена уља које продаје држава биће 142,56 динара по литру, док ће шећер имати цену од 95,05 динара по килограму.

А уље и шећер су из рафова нестали готово преко ноћи. Да ли су потрошачи у страху од већих цена и несташица куповали веће количине или су намирнице повучене из продаје, утврдиће инспекција којој је наложено да преконтролише магацине прометника и залихе у фабрикама. Купци су, ипак, сада у страху да се сличан сценарио не понови и са другом робом.

– Суша је значајно допринела расту цена, али код намирница какве су брашно или хлеб не би требало да буде већих промена – каже за „Новости“ Војислав Станковић, саветник председника ПКС. – Држава би требало да поведе више рачуна о млеку, јер ту не би смело да дође до драстичнијег раста цене. Код шећера и уља биланси су добри, пренете залихе су сасвим пристојне и ту проблема у снабдевању не би смело да буде. Шећер не би требало да пређе линију од 95 до 100 динара за килограм, а уље од 145 до 150 динара. И то без интервенције државе.

ЗЛОУПОТРЕБЕ ТРГОВАЦА Литар зејтина у петак се у појединим трговинама продавао и за 200 динара. Трговци су, очито, у тим случајевима своју зараду повећали значајно изнад ограничених десет одсто. У већим трговинским ланцима га пак уопште није ни било.

– Услед повећане тражње и смањених количина које добијамо од добављача јестиво уље се брзо распрода и дешава се да га нема у нашим објектима – кажу у „Максију“. – Трудимо се да све количине које добијемо од добављача равномерно распоредимо у оквиру наше малопродајне мреже.
Меса, засад, има довољно, али му цена расте буквално свакодневно. Тренутно се пилећи филе нуди за 740 динара и по цени се готово изједначио са јунетином, а свињски бут, и то на акцији, кошта 620 динара. А нова поскупљења меса се опет најављују.

– Меса једноставно нема довољно у понуди и цене ће „ићи“ горе све до оног момента када због слабе куповне моћи не буде имао ко да те намирнице купује – поручују из „Агримеса“.

С друге стране, Војислав Станковић сматра да би цена свињског меса требало да се стабилизује на пет до шест евра, а јунећег на око седам евра за килограм.

Струја и гас, како тврди министарка енергетике Зорана Михајловић, неће поскупети. Ипак, због већег ПДВ-а, од 1. октобра рачуни ће бити виши за два одсто. С друге стране, у јавности крећу спекулације хоћемо ли имати довољно енергената за зиму. Директор ЕПС је, да подсетимо, прошле недеље и смењен јер, према тврдњи министарке енергетике, није успевао да води финансије фирме. С друге стране, јавна је тајна да је само добра воља руске стране да нам, и поред дуговања „Србијагаса“ и даље испоручују овај енергент. Министарка Михајловић је, такође, од полиције затражила да испита како је ЕПС, до сада, увозила струју и радила ремонте. Такође, биће испитано и пословање „Србијагаса“, због рада са великим бројем добављача и посредника.

Новости 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шећера једва за домаће потребе, можда ће морати и да се увози

0 (0) Пољопривредни произвођачи у Србији су ове године шећерном репом засејали око 30.000 хектара, …

Ова намирница регулише ниво шећера у крви

0 (0) Број случајева оболелих од дијабетеса типа два је рапидно у порасту, и док …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *