fbpx

Невидљиви напредњаци: Картице ту, њих нема

0
(0)

У скупштинској сали данас није било појединих посланика Српске напредне странке (СНС) чије картице су биле у електронском систему који је регистровао као да су присутни, а председавајућа седници Весна Ковач наложила је службама да изваде картице свуда где нема посланика у сали.

Током расправе о потврђивању неколико уговора из области правосуђа, посланица Либерално демократске партије (ЛДП) Јудита Поповић указала је да у сали не види посланике владајуће СНС а њихове картице су у електронском систему и региструју нихово присуство. То је изазвало краћу полемику посланика ЛДП и СНС.

„Слушамо да СНС намерава да дисциплинује посланике и парламент и уведе ред. Ако инсистирате на дисциплини водите рачуна да се ваши посланици дисциплинују“, казала је Поповићева.

Она је казала да најаве о дисциплиновању нарушавају интегритет паламента и представљају елементарно непознавање сврхе и смисла Скупштине као и најаве, како је навела, о свођењењу парламента на осмочасовно радно време.

Заменик шефа посланичке групе СНС Зоран Бабић захвалио је Јудити Поповић на интервенцији, али замолио је да погледа и на другу страну сале где седи опозиција и где се дешава иста ситуација. „Ја не бих да делим ову салу. Доста је подела у Србији“, поручио је Бабић.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић казао је да је на месту поред Бабића убачена картица али да нема тог посланика. „Имаћете податак колико су времена посланици провели у сали и изгледаће да имају више времена. Ако им је картица, морају да буду у сали“, казао је Ђурић.

[pullquote_right]Подсетимо, својевремено је због исте ствари избила афера Бодрум када је Скупштина Србије изабрала Кори Удовички за гувернера Народне банке. Тада су одлучујући били гласови Неде Арнерић и још неких чланова ДС-а, који нису били у скупштинској сали већ се гласало њиховим картицама. Арнерићева је тог дана била на одмору у турском летовалишту Бодрум.[/pullquote_right]

Зоран Бабић, који је и председник Административног одбора, најавио је крајем октобра да се размишља да се означи свако место у скупштинској сали именом и презименом посланика који ту седи. Бабић је тада казао да је разлог за то решење јер је скупштинска сала током седница често полупразна чак и када се разматрају важни, системски закони.

„Скупштина је генератор промена. Не шаљемо довољно убедљиву слику ако је у сали недовољан број посланика. Означавањем, грађани који прате скупштински пренос моћи ће лакше да се информишу ко је од народних посланика присутан због плате, а ко да би учествовао у раду парламента, креирао законе и посветио се у пуном капацитету вршењу посланичке функције“, рекао је тада Бабић.

Нема казне за одсутне напредњаке

Председник скупштинског Административног одбора Зоран Бабић рекао је да према Пословнику нема казне за посланике који данас нису били у Сали, а оставили су своје картице у електронској јединици.

„Данас није било гласања у парламенту ни око чега. Данас ниједан народни посланик по том питању није направио прекршај“, објаснио је Бабић који је и заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке (СНС).

Према његовим речима, да су картице биле унутра, а посланици ван сале у време гласања или да је гласао неко уместо некога другог, ту би „у политичком смислу летеле главе“.

Он је навео да су посланици СНС који данас нису били у сали, а оставили су картице у том тренутку били на седницама одбора. 

БЕТА
фото: Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ухлебљени код Вучића: Подржиш СНС, добијеш државни посао

4.9 (17) Постављање дугогодишње водитељке ТВ Пинк Снежане Дакић на место ПР-а у Директорату за …

Јавна предузећа поново у губицима

3 (2) Током прошле године 549 јавних предузећа направило је пет милиона евра губитка, уз …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *