Никита Бондарев: Рехабилитација Драгољуба Михаиловића је праведна, о њему се у Србији не зна довољно

0
(0)

После непуних 70 година од стрељања четнички генерал Драгољуб Михаиловић више није ратни злочинац. Његова рехабилитација је праведна, али грађане Србије треба просветлити, каже за Спутњик руски историчар Никита Бондарев.

Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним! Овoм реченицом, коју је данас пред Вишим судом у Београду изговорио судија Александар Трешњев, званично је стављена тачка на случај, који ће „допунити“ уџбенике историје.

Генерал Дража Михаиловић је рехабилитован — поништена је пресуда од 15. јула 1946. године којом је осуђен на смрт, а два дана касније стрељан. Изрицање пресуде заглушиле су овације и буран аплауз у судници.

Директиве Титу из Москве: Не свађајте се са четницима

Руски историчар Никита Бондарев, научни сарадник Руског института за стратешка истраживања за Спутњик истиче да у српском друштву нема јасног тумачења личности Драже Михајловића.

Бондарев истиче и да се рехабилитација Михаиловића може сматрати обновом историјске правде, али да овај процес треба да прати просветитељски рад.

„Зато што имам јасну представу који људи који се сада окупљају на Равној Гори у ствари знају шта се дешавало у Михаиловићевом штабу, да је око њега било много више људи левих погледа, него око Тита. Узмимо, на пример, једног од оснивача Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста) Живка Топаловића“, додаје Бондарев.

Он напомиње да је важно да се не заборави да совјетско руководство првобитно није било настројено против четника.

„Радећи у историјским архивима, може се сазнати да је све до краја 1944. године Тито стално добијао из Москве директиве — не свађајте се са четницима, ви се борите за исту ствар. Затим је Титу пошло за руком да убеди совјетску страну да су четници непријатељи и издајници. Притом, на пример, град Крушевац су заједно ослобађали црвеноармејци и четници. Све то се дешавало. О томе треба обавезно говорити, рехабилитација сама по себи на то неће ставити тачку“, истакао је он.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Исповест Археолога (видео)

4 (8) ИНТЕРВУ доктора археологије Радована Kовачевића. Сасвим случајно након објаве мог видеа о Српски …

Французи и Британци потписали први пакт са Хитлером

5 (4) ИЗЈАВА руског председника Владимира Путина пре неки дан, на састанку организационог одбора за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *