Србија

Нишšта од петовалентне вакцине о трошку РФЗО

Београд – Вакцинације деце петовалентном вакцином о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање вероватно неће бити ни ове године, већ ће се малишани вакцинисати Торлаковим вакцинама.

Реч је о вакцини против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе и хемофилуса инфлуенце Б, а саветница за информисање директора РФЗО Александра Газивода каже за Тањуг да је неизвесно да ли ће вакцина моћи да се набави и за наредну годину.

– На управо закљученом тендеру РФЗО-а добијене су писане изјаве два једина произвођача петовалентних вакцина, Глаксо Смит Клајна и Санофи Пастера, да Србији током 2014. не могу испоручити тражене количине вакцина, због њихове несташице на светском тржишту, али у исто време не могу дати никакве гаранције испоруке ни за наредну 2015 годину. Тржиште Србије очигледно за њих нема приоритет – нагласила је Газивода.

Она каже да ће деца у Србији у наредном периоду бити вакцинисана адекватним вакцинама, захваљујући очуваној производњи одређених вакцина у Институту Торлак.

– Ово јасно показује колико је важно да у будућности држава Србија очува капацитете Института Торлак за производњу вакцина и на тај начин обезбеди и сачува важну независност имунизације деце Србије, а не да буде зависна од страних произвођача и њихове добре воље – закључила је Газивода.

Изменом календара имунизације предвиђено је најпре да имунизација петовалентном вакцином о трошку РФЗО почне 1. јануара, затим је померено на 1. јул ове године, да би у новонасталој ситуацији померено за крај године, а неизвесно је да ли ће бити и наредне.

До сада су деца у Србији против ових болести о трошку РФЗО вакцинисана са три вакцине и то Торлаковом ди-те-пер против дифтерије, тетануса, великог кашља, затим против дечије парализе и хемофилуса инфлуенце Б. Како је реч о три различите вакцине боцкани су више пута.

Петовалентна вакцина до сада је била у слободној продаји и родитељи су је сами куповали како би избегли боцкање деце више пута и честе нежељене реакције попут отока, повишене температуре.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!