Нишšта од петовалентне вакцине о трошку РФЗО

Нишšта од петовалентне вакцине о трошку РФЗО

Београд – Вакцинације деце петовалентном вакцином о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање вероватно неће бити ни ове године, већ ће се малишани вакцинисати Торлаковим вакцинама.

Реч је о вакцини против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе и хемофилуса инфлуенце Б, а саветница за информисање директора РФЗО Александра Газивода каже за Тањуг да је неизвесно да ли ће вакцина моћи да се набави и за наредну годину.

– На управо закљученом тендеру РФЗО-а добијене су писане изјаве два једина произвођача петовалентних вакцина, Глаксо Смит Клајна и Санофи Пастера, да Србији током 2014. не могу испоручити тражене количине вакцина, због њихове несташице на светском тржишту, али у исто време не могу дати никакве гаранције испоруке ни за наредну 2015 годину. Тржиште Србије очигледно за њих нема приоритет – нагласила је Газивода.

Она каже да ће деца у Србији у наредном периоду бити вакцинисана адекватним вакцинама, захваљујући очуваној производњи одређених вакцина у Институту Торлак.

– Ово јасно показује колико је важно да у будућности држава Србија очува капацитете Института Торлак за производњу вакцина и на тај начин обезбеди и сачува важну независност имунизације деце Србије, а не да буде зависна од страних произвођача и њихове добре воље – закључила је Газивода.

Изменом календара имунизације предвиђено је најпре да имунизација петовалентном вакцином о трошку РФЗО почне 1. јануара, затим је померено на 1. јул ове године, да би у новонасталој ситуацији померено за крај године, а неизвесно је да ли ће бити и наредне.

До сада су деца у Србији против ових болести о трошку РФЗО вакцинисана са три вакцине и то Торлаковом ди-те-пер против дифтерије, тетануса, великог кашља, затим против дечије парализе и хемофилуса инфлуенце Б. Како је реч о три различите вакцине боцкани су више пута.

Петовалентна вакцина до сада је била у слободној продаји и родитељи су је сами куповали како би избегли боцкање деце више пута и честе нежељене реакције попут отока, повишене температуре.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

60% старијих од 50 година који „умру од KОВИДА-19“ два пута су вакцинисани

60% старијих од 50 година који „умру од KОВИДА-19“ два пута су вакцинисани

До 15. августа 2021. године 68% пацијената са короном примљених у болницу у Великој Британији …

Палма: Невакцинисанима забранити улазак у кафиће и ресторане, сви да се вакцинишу (видео)

Палма: Невакцинисанима забранити улазак у кафиће и ресторане, сви да се вакцинишу (видео)

– Вакцинација је приоритет свих приоритета, рекао је у уторак 07. септембра, у Скупштини Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *