Предраг Кон: Вакцинација деце у пандемији је најважнија

Предраг Кон: Вакцинација деце у пандемији је најважнија

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је “анулиран” ризик од преношења коронавируса на Бир фесту, који вечерас почиње у Београду, уколико се посетиоци буду придржавали прописаних мера на фестивалу.

За улаз на Бир фест потребно је да посетиоци имају доказ о вакцинацији, да су прележали коронавирус или негативан тест на вирус.

„То су јасна правила која су саопштена. Ово је иста екипа која је радила и друге фестивале, тако да не очекујем да ће бити проблема“, казао је Кон за Радио-телевизије Србије.

“Ту је иста екипа која је и до сада контролисала фестивале, тако да не очекујем да ће бити око тога проблема”, додаје Кон.

“Тамо улазе они који су вакцинисани, који су прележали ковид и они који су тестирани. Сви остали немају шта тамо да траже. Не говорим то зато што неку строгоћу тренирам него их лепо молим да то не раде, јер је за њих ризик врло висок”, истиче Кон.

Кон је нагласио да је данас ситуација другачија у поређењу са периодом када је одржан Егзит фестивал јер је, како је навео, тог дана у Новом Саду било двоје новозаражених, а данас у Беогаду њих 362.

Ризик само због тога је већи, али ако се поштује све оно што смо говорили тај ризик је готово анулиран или више десетина пута смањен”, каже Кон.

Истиче да би у току ове недеље морала да буде одржана седница Кризног штаба. “Не могу ништа да тврдим, али очекујем да хоће”, додао је Кон.

“Ако нико не поштује мере, онда ћемо уводити крајње непопуларне мере”

На питање које мере би сада могле да успоре ширење вируса, Кон каже да нема важније мере од вакцинације.

“Имамо ситуацију да смо успорили и истовремено имамо и погоршање и догађаје који су епидемиолошки врло лоши, а то је повратак туриста и почетак школске године и формирање колектива свих, чак и великих радних, и у таквој ситуацији имунизација је апсолутно на првом месту”, поручује Кон.

Истакао је колико је важно поштовање мера.

“У свакој ситуацији где ви видите јасно непоштовање мера, ту је јасно омогућен пренос и јасно ће се пренос вируса и десити. У тој ситуацији ми ћемо морати, ако нико не поштује мере, онда ћемо уводити крајње непопуларне и рестриктивне мере”, наводи Кон и додаје да се нада да до тога неће доћи.

“У том случају се све мере у којима имате оваква догађања која су потпуно неконтролисана, али и мини као што су свадбе, ноћни клубови, разна славља где се пева и игра тада се вирус максимално преноси и то треба зауставити”, додаје Кон.

“Вакцинација деце у пандемији најважнија”

На питање како ће почети школска година, Кон каже да ће бити саопштен протокол који се већ припрема у Министарству просвете заједно са Институтом за јавно здравље “Батут”.

“Ту су најављене основне смернице, а то је да онлајн наставе треба да буде што мање”, рекао је Кон.

Нагласио је да имамо вакцине и да оне јесу регистроване за старије од 12 година.

“Када говоримо о деци преко 12 година, ја стално напомињем да је свега један одсто деце вакцинисано, а преко 50 одсто одраслих и питам све шта то значи? Да ли ми децу излажемо зарази и више верујемо да је тако боље због природног имунитета, због досадашњих сазнања да је то блажа болест код деце, а истовремено имамо вакцину која је потпуно безбедна”, упитао је Кон.

Истакао је да ће та питања поставити и на седници Кризног штаба.

“Ја инсистирам на томе да је вакцинација деце у ситуацији када имамо пандемију нешто што је најважније”, поручио је Кон.

На питање да ли међу оболелима у овом новом таласу има оних који су већ прележали ковид, Кон каже да их има, али не тако много.

“То је испод један одсто и реткост је то да неко ко је прележао добије поново, али има оних који су два пута добили ковид. Зато се и препоручује сваком ко је прележао, а да је прошло више од три месеца, да се вакцинише и то треба да уради”, закључио је Кон.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предраг Кон: Молио сам да ме опозову ако им сметам у Кризном штабу

Предраг Кон: Молио сам да ме опозову ако им сметам у Кризном штабу

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона Предраг Кон изјавио је да …

Истраживање у САД: Нема назнаке да с порастом степена вакцинисаних опада број заражених ковидом

Истраживање у САД: Нема назнаке да с порастом степена вакцинисаних опада број заражених ковидом

На разини држава изгледа да нема никакве видљиве везе између степена вакцинисаности и броја нових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *