Ништа ново у шиптарској обавештајној агенцији: И после Смакаја – Смакај

0
(0)

Председница Косова Атифете Јахјага именовала је, на предлог премијера Хашима Тачија, досадашњег директора Косовске обавештајне агенције (АКИ) Башкима Смакаја за исту функцију и у наредних пет година.

Смакај, који је први мандат започео 4. фебруара 2009, када је Агенција почела с радом, своју дужност наставиће да обавља из модерно опремљене канцеларије у савременом објекту Косовске обавештајне агенције у Приштини.

Објекат су директору Смакају у августу прошле године свечано предали председница Јахјага и премијер Тачи.

Иако су за место директора конкурисала петорица истакнутих званичника косовских безбедносних институција, Смакај је изабран на инсистирање Јахјаге и Тачија. Косовски премијер истакао је да је Смакај добро руководио агенцијом у првих пет година и да је она у том периоду прикупила значајне податке који су допринели укупној националној безбедности Косова.

Заслуге

Директору АКИ приписују се бројне заслуге. Они који га подржавају истичу да је након доласка на чело АКИ успоставио блиску сарадњу са западним обавештајним службама и обавештајно-безбедносним структурама унутар мисија Кфора и Еулекса које делују на Косову. Тежиште оперативног рада Агенције усмерио је према северу Косова, с циљем демонтирања паралелних безбедносних институција и заокруживања косовске државности.

У документима који су прикупљени и предати представницима Европске уније, детаљно су изнети подаци о појединцима који раде за МУП Србије и друге тајне српске службе. Према информацијама које је непосредно пред почетак бриселских преговора Смакај презентовао најужем косовском руководству, на северу Косова делује око 1.000 особа које су укључене у безбедносне структуре које наводно финансира Република Србија. Наведену безбедносну структуру АКИ дели на неколико група: МУП Србије, локалне јединице Цивилне заштите, поједине организоване екстремне и криминалне групе, и лица која раде за српске тајне службе.

Према оцени косовског премијера, захваљујући квалитетној документацији коју је АКИ прибавила о деловању паралелних институција Републике Србије на Косову, која је предата Европској унији, у знатној мери била је ослабљена преговарачка позиција Србије током бриселских преговора.

Косовска обавештајна агенција такође је имала кључну улогу у вршењу провера за већину руководећих кадрова МУП-а Србије који су радили на Косову. Подносећи извештај Влади Косова и Парламентарној комисији за надгледања рада АКИ, 11. новембра прошле године Смакај је истакао да би пријем већег броја припадника МУП-а у редове КПС-а и друге косовске безбедносне структуре у знатној мери утицао на нарушавање националне безбедности Косова. Због тога су вршили проверу, после које су појединци елиминисани због навода АКИ да су били извршиоци кривичних дела и организатори криминалних активности на северу Косова.

Афере

Међутим, Смакај има и доста противника и приписују су му се бројне неправилности у раду. Од првог дана наилазио је на критике и оптуживан је за многе неправилности у раду. Поред осталог, изнете су и сумње да је служба под политичким утицајем. Посебно је наглашено да је и даље у знатној мери повезана са припадницима бивше Косовске обавештајне службе КШИК.

Наиме, иако је расформирана и знатан део њених некадашњих припадника инсталиран у оквир АКИ, КШИК и даље делује као паралелна обавештајна служба којом руководи Демократска партија Косова Хашима Тачија.

Подсећамо да је КШИК настао 1999. године од припадника војне обавештајне службе ОВК, коју су претежно сачињавала лица са криминалном прошлошћу. Убрзо је КШИК, на чијем је челу у то време био Кадри Весељи, успела да потисне Албанску информативну агенцију АИК, формирану почетком 90-их година у оквиру ФАРК-а, албанске оружане формације самопроглашене Косово Републике. ФАРК су претежно чинили бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности. АИК је деловао као служба Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, док је касније формирани КШИК био део Демократске партије Косова Хашима Тачија. Убрзо је дошло до ривалитета и сукоба између двеју супарничких служби, из којих је као победник изашла КШИК, која је постала главна обавештајна служба на Косову.

После проглашења независности Косова, на инсистирање међународне заједнице, јуна 2008. године формирана је Косовска обавештајна агенција АКИ, чиме је КШИК формално престао да постоји. Структуре АКИ постепено су формиране и Агенција је званично почела да ради после осам месеци, када је именован директор.

Директору АКИ те оптужбе нису нашкодиле, као ни бројне друге. Смакај је успео да преброди и највећу аферу коју су марта прошле године покренули косовски медији и парламентарни Одбор за надзор служби безбедности. Тада су отворена питања у вези са неправилностима унутар Агенције која се односе на незаконито запошљавање, јавне набавке и трошење финансијских средстава.

Оптужбе су условиле оставку заменика шефа Косовске обавештајне агенције Латифа Меровција, који је практично жртвован да би се сачувао Смакај.

 

Биографија

 

Башким Смакај је рођен 1. јула 1976. у селу Кпуз у општини Клина. Д ипломирао је на Факултету природних и математичких наука, смер Биологија, и на Филозофском факултету, смер Политичке науке и јавна администрација. Говори енглески, немачки, италијански и српски. Смакај је завршио неколико професионалних курсева и обука у иностранству. Пре ступања на дужност директора Косовске обавештајне агенције у оквиру КПС-а, обављао је дужност директора за стратешко планирање.

Актер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

3 Коментара

  1. siptarcine! kad tad cemo vam jebati majku majcinu!!! (za one zlocine sto ste napravili srpskom narodu).

  2. ma…..to mi je komentar,a osmeh-pravi je,hehe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *