Економија

Ништа од Вучићевог обећања и доласка Тениса у Србију?!

Kоначна одлука о томе да ли ће немачка компанија Тенис доћи у Србију или не требало би да буде донета у марту, а према информацијама из извора блиским топ менаџменту компаније, водећи произвођач свињског меса у Европи тренутно је ближи одлуци да одустане од најављеног инвестирања, него да гради фарме у Србији, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

У новембру 2018. Тенис је од Владе Србије, с којом је у априлу 2015. године потписао Меморандум о разумевању, затражио одлагање најављене инвестиције, с тим да би најкасније до краја марта требало да се изјасни о доласку у Србију.

По информацијама ВОИЦЕ-а, немачка компанија није још увек узела у закуп ниједан хектар државног пољопривредног земљишта иако јој је било намењено око 5.000 хектара у две локалне самоуправе – Зрењанину и Kикинди, а њиве је требало да добије и у Сечњу.

Тенису је по основу планираних инвестиција био одобрен закуп 2.420 хектара у општини Зрењанин, 2.544 хектара код Kикинде, а толико је требало да му обезбеди и локална самоуправа у Сечњу. Међутим, до сада немачки месни гигант није уплатио ни динара за ове хектаре у општинске, односно покрајински и републички буџет, наводи ВОИЦЕ.

Основни разлог за све извесније одустајање Тениса од инвестирања у Србији је спорост и неозбиљност коју је домаћа администрација показала у припремању терена за изградњу фарми. На то се надовезала и неповољна ситуација због болести афричке свињске куге због које је немачка компанија веома опрезна, пише ВОИЦЕ.

Подсећа се да је почетак закупа пољопривредног земљишта у зрењанинском атару био предвиђен за јесен 2017. године, а у Kикинди 2018.

„Са инвестиционим плановима Тенис је конкурисао у марту 2017. године. Уместо месец дана и дуже од годину је чекао да се парцеле предвиђене за закуп доведу у ред, да се са њих скину забележбе старе и по три деценије, да се види које њиве су међу њима предвиђене за реституцују… Листе са парцелама су мењане, са неких терети нису ни скинути јер се дешавало да баш ту земљу обрађује неко са утицајем на локалне власти. Све то удаљавало је компанију Тенис од намере да инвестира у Србију“, испричао је извор ВОИЦЕ-а.

Меморандум о разумевању који описује пројекат инвестирања у Србију вредан око 420 милиона евра (20 модерних фарми вредних по 21 милион евра) потписали су у априлу 2015. године министар привреде Жељко Сертић и представник Тениса Данијел Нотброк, у присуству тадашњег премијера Александра Вучића и власника немачке кланичне индустрије Kлеменса Тениса.

Тим документом био је предвиђен узгој три милиона товних свиња годишње.

Међутим, у каснијим Вучићевим обраћањима јавности, вредност инвестиције пала је на 300 милиона евра, а број свиња на 350.000.

ВОИЦЕ пише да је у оквирном уговору, који на крају није ни потписан, наведена је инвестиција која подразумева пројектовање, изградњу и управљање са пет свињских фарми где ће свака имати 70.000 свиња са најмање 2.500 крмача по фарми годишње укупно 350.000 свиња на пет фарми (поред Зрењанина, Сечња и Kикинде, у оптицају су били Пландиште и Вршац).

Инвестиције су се, дакле, свеле на пет локација и пале на око 100 милиона евра, да би донедавно извесна била градња само на две или три локације, а сада је и то под великим знаком питања, наводи ВОИЦЕ.

Услов за долазак Тениса у Србију биле су измене закона о пољопривредном земљишту, које су донете крајем 2016. године.

Нови закон, упозоравала је тада стручна јавност, писан је за интересе великих инвеститора, домаћих и страних, дакле тајкуна. Једини његов смисао био је издавање 30 одсто државног земљишта на 30 година великим улагачима, подсетио је ВОИЦЕ.

Ове законске могућности на крају није искористио Тенис, због којег је, по многима, кровни документ и писан, већ су њиве у дугорочан закуп дате домаћим бизнисменима. Kолико их је укупно издато и какве ће користи то донети локалним самоуправама и пољопривредницима у тим срединама није познато али у неким случајевима управни суд је већ нашао неправилности, наводи ВОИЦЕ.

Од Министарства пољопривреде ВОИЦЕ је затражио одговоре на питања у вези са доласком компаније Тенис у Србију, али их није добио.

Београдски-глас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!