Друштво

Виши суд у Новом Саду одбио тужбу пензионера за враћање пензије

Виши суд у Новом Саду усвојио је жалбу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и преиначио првостепену пресуду Основног суда у Бачкој Паланци којом је раније пресуђено да ПИО пензионеру врати износ који му је ускраћен по закону о умањењу пензија из 2014. године, објавио је данас Инсајдер.

Том одлуком одбијена је тужба и захтев за исплату пензионера Ј. М. из Бачке Паланке.

Kако се наводи у одговору Инсајдеру, Виши суд је такву одлуку донео јер је оценио да је ПИО само поштовао Закон о привременом уређивању начина исплате пензија који је и прописао исплату умањених пензија.

Виши суд је, образлажући своју одлуку о одбијању тужбе пензионера за враћање одузетог дела пензије, оценио да у поступању ПИО фонда није било незаконитог и неправилног рада.

„До исплата умањених пензија дошло је на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, па је тужени ПИО Фонд био дужан да поступа у складу с овим законом, због чега не може да постоји његова одговорност за разлику у износима пензије које тужилац сматра припадајућим, односно исплаћеним“, навео је Виши суд у одговору Инсајдеру.

Пресуда Основног суда у Бачкој Паланци прво је стигла у Апелациони суд у Новом Саду да би се он 10. јануара ове године прогласио ненадлежним јер се радило о спору мале вредности након чега је предмет проследио Суду у Новом Саду.

Основни суд у Бачкој Паланци је децембра прошле године донео првостепену пресуду којом је наложено Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање да пензионеру Ј. М. надокнади износ који му је смањен од износа пензије применом Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

ПИО фонд је по тој пресуди био обавезан да пензионеру исплати разлику између припадајуће и исплаћене месечне пензије за период од 9. децембра 2015. до 31. децембра 2017. с припадајућом каматом.

Првостепену пресуду коју је пензионер добио против ПИО фонда коментарисао је и председник Србије Александар Вучић.

„О томе бих могао много да вам причам, али ћу још да ћутим, јер чекам да се нешто заврши. Онда ћете да се изненадите ко, како и зашто је донео такву одлуку“, изјавио је Вучић за Еспресо.

Kако је подсетио Инсајдер, ту изјаву председника Србије јавно је осудио председник Адвокатске коморе Београда Владимир Гајић на свом твитер налогу и позвао Високи савет судства да реагује тврдећи да је у питању „флагрантно кршење Устава“.

Закон о привременом начину исплате пензија донет је 2014. године без јавне расправе, уз образложење Владе да је та мера неопходна због тога што се Србија суочава с тешким финансијским проблемима и што је „близу банкрота“.

Та мера је довела је до бројних протеста пензионера, навео је Инсајдер и дадао да се о укидању закона полемисало и крајем 2017. године када је усвајан буџет Србије за 2018. годину.

Тада је Фискални савет оценио да више не постоје разлози због којих су пензије смањене, те да би закон требало укинути. Скупштина је укинула закон тек у септембру прошле године, усвајањем измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

У септембру 2015. године Уставни суд је донео одлуку да одбаци иницијативу за оцену уставности закона којим су смањене пензије што је изазвало бурне реакције.

Синдикат пензионера Србије „Независност“ спровео је комплетну процедуру и поднео представку Европском суду за људска права у Стразбуру, а овакве потезе у међувремену најавила су и друга удружења пензионера, навео је Инсајдер.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. vi zivi al dusevni mrtvaci, oko cega ste se okupili; zar vas i culo mirisa napustilo, zar vam je i vid toliko oslabio, i zar usi vase skrgutanje zubima i arlauk podmuklog zlikovca ustaskog u dzubetu ovcijem ne prepoznaste.
    — Gavrilo, lovce Sveti, u aljinama belim i kopljem naoruzani, cuvaj stado Bogom povereno da u pakao ne bude odvedeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!