fbpx

Његошева религија и филозофија (видео)

0
(0)

Откако су се појавили Његошеви списи, пре свега, „Горски Вијенац“ и „Луча Микрокозма“, пре више од 150 година, они не престају да изазивају дивљење и коментаре истраживача, теоретичара књижевности, песника, филозофа, богослова…

Написане су читаве библиотеке мудрих и учених књига међу којима се, по многим добрим познаваоцима Његошевог дела, издваја студија епископа Николаја Велимировића, „Религија Његошева“, објављена пре више од једног века. Чак је и Јован Скерлић, водећи српски књижевни модерниста, био одушевљен Велимировићевим тумачењем Његошеве поетске, филозофске и религиозне визије, оценивши да оно не заостаје много за Његошевим стиховима.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=XHlP9BQBmZE“]

Користећи делове студије епископа Николаја Велимировића „Религија Његошева“, од коментара аутора студије и одабраних Његошевих стихова, настала је документарна емисија која показује особеност и снагу Његошеве поетско филозофске визије. „Његош је од своје душе, одређене судбином да управља једном шаком сиромашних људи, начинио сцену на којој је репродуковао драму целе васионе“.

Ауторска екипа документарног програма РТС, уредник Божидар Николић, редитељ Татјана Феро, музички уредник Ана Павловић, монтажер Марко Драгојевић и директор фотографије Васко Васовић, сачинила је својеврсни филмски есеј у којем се преплићу снага изговорене речи и слике дивљих и питомих предела Србије и Црне Горе, манастира и црква, као и традиционалне и модерне духовне музике.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свети владика Николај – Молитве на језеру (део други, видео)

0 (0) Молитве на језеру је књига Др. Николаја Велимировића објављена 1988, које је Николај …

Молитва свенародног покајања владике Николаја (видео)

0 (0) Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Божју Реч прекршисмо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *