понедељак , 23 новембра 2020

Њујорк тајмс: Косово постало Мека за Исламску државу

0
(0)

Саудијска Арабија и друге земље Арапског залива више од једне деценије шире вехабизам на Косову и Метохији кроз добротворне организације, градњом нових џамија, утеривањем страха и насиља, као и регрутовањем младих за борбу у Сирији на страни џихадиста, пише „Њујорк тајмс“.

Саудијска Арабија регрутује младе на Косову да би ишли у борбе у Сирији
Користе џамије за регрутацију бораца

У тексту угледног њујоршког дневника, истиче се да се у џамијама, које су на Косову саграђене од новца који је донирала Саудијска Арабија, окупљају људе који шире вехабизам.

„Од када је 1999. године Београд после интервенције НАТО-а изгубио контролу на Косову, под присмотром америчких званичника, новац и утицај Саудијске Арабије је умногоме променио ову, некад, толерантну муслиманску заједницу“, пише „Њујорк тајмс“.

Дневник подсећа да је косовска полиција у протекле 2 године идентификовала 314 грађана Косова, укључујући два бомбаша самоубице, 44 жене и 28 дјеце која су нестала, а за које су сумња да су их џихадисти отели и прикључили њиховим групама.

 

„Децу су регрутовали, како наводе косовски истражитељи, екстремисти свештеници и тајанствена удружења која је финансирала Саудијска Арабија и остале конзервативне земље Арапског залива, користећи скривене мреже донација из добротворних организација“, наводи „Њујорк тајмс“.

Амерички дневник оцењује да је то велики преокрет за земљу од 1,8 милиона људи, која се не тако давно сматрала за проамеричко муслиманско друштво у свету у коме су Американци дочекани као ослободиоци након НАТО агресије 1999. године која је, како се наводи, изродила Косово.

„Представници УН су након рата помогли да се одржи мир, а Саудијци су дошли и донели милионе евра да би помогли сиромашном и ратом погођеном земљом. Међутим, Саудијци су видели прилику да шире вехабизам“, пише њујоршки дневник.

Лист напомиње да Косово данас има више од 800 џамија, од којих је 240 саграђено након рата и сносе одговорност за помагање ширења вехабизма.

„Ширење вехабизма на Косову оставило је велике последице. Девојке одбијају да се рукују са људима, чак и не причају са мушким рођацима, а доста младића се прикључило исламистичким групама“, наводи „Њујорк тајмс“.

Проток новца којим се финасирају вехабије на Косову често долази заобилазно, преко трећих земаља како би се прикирила његова намена и дестинација. Пре 2 године власти су пресреле трансфер и замрзле 500.000 долара из Саудијске Арабије намењен једном тинејџеру на Косову.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористу убицу Кујтима Фејзулаја из Беча обучавали у кампу за обуку терориста у Македонији

5 (3) Атентатор Кујтим Фејзулај (20), који је у понедељак увече у Бечу у терористичком …

Правно обавезујећеш споразума нема нити ће га бити! Него кад ће ратну штету да нам исплатите?

3.8 (4) „Став Немачке по питању Косова се није променио и циљ је да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend