понедељак , 21 септембра 2020

НОПС: Не купујте лимун, можда је отрован!

0
(0)

Он је агенцији Бета казао да постоји основана сумња да нешто није у реду с лимуном који је у промету, јер није могуће да то воће више него двоструко појефтини.

Према речима Паповића, тржишно је било нелогично када је, пре месец дана, цена лимуна „драстично скочила“.

И лимун из Шпаније третиран опасним фунгицидом?

„Да ли је увознички лоби одговоран за те ствари, или је у питању нешто друго, то држава треба да испита“, нагласио је Паповић. Он је додао и да је грађанима „доста више параноје око тога да ли су намирнице које су у промету исправне и да због тога Министарство пољопривреде треба да изађе с јасним ставом“.

На декларацији пише да се не користи кора!

Медији преносе да се у Србији прођае јефтинији лимун увезен из Турске на чијој декларацији пише да се не користи кора и да је воће третирано имазалилом, фунгицидом који продире кроз цео плод и који је канцероген, токсичан, иритира кожу и изазива сузење очију. Крајем августа цена лимуна је била око 400 динара за килограм, а у октобру се то воће у неким продавницама продавао по акцијским ценама од око 130 динара за килограм.
На питање каквим подацима о квалитету хране у Србији то удружење располаже, Паповић је казао да су они „шаролики и да политика има велики утицај“.

Он је навео да је НОПС недавно упутио допис Министарству пољопривреде да су неки производи повучени са тржишта Европске уније, не прецизирајући о којима је реч, као и да је сада допис послат и за лимун, али да још нису добили повратну информацију.

„Основни проблем у Србији је што законодавац не поштује законску процедуру“, навео је Паповић, додавши да у Србији још није формиран савет за безбедност хране, иако је то законска обавеза од пре пет година.

„У Србији једна група одлучује о безбедности хране, а то је велики проблем“, упозорио је председник НОПС-а.

Бета

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има да ги грађани у ЕУ изшприцају ки прасићи са 300 милиона вакцина!

3.6 (5) Европска комисија (ЕK) је саопштила да је постигла споразум са фармацеутском компанијом Санофи, …

Црна прашина по Смедереву: Пада и по деци док спавају, третирају нас као пацове (видео)

5 (4) У среду увече на Радинац и друга смедеревска села пала је велика количина …

4 Коментара

  1. Не купујте лимун, не купујте месо, не купујте банане, не купујте млеко….па шта да се једе?! А и она тзв.органска храна, како може да буде органска кад је и ваздух загађен, и земља загађена…све! Ја кад сам то написала на порталу где се пише о органској храни, нису знали шта да ми одговоре. ЈЕДИНИ КРИВЦИ СУ ИНСПЕКЦИЈЕ КОЈЕ НЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО КАКО ТРЕБА! Па нормално да смо постали параноични кад нас нон-стоп бомбардују са оваквим информацијама. Само нам фали ГМО да легализују и готови смо.

  2. Гордана, имамо ми ГМО на тржишту и сада, али ако легализују, има да га скроз уфитиљимо! Ови ЂИЛКОШИ, како их назва Србија Данас, не мисле да нам народ опстане већ гледају како да нас нема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *