Хроника

НОВА АФЕРА У БРУСУ: Јуткин братанац свесно ТРОВАО НАРОД! Kрио колико има арсена у води за пиће

Ужас… Иван Јеличић, директор ЈKП „Расина“, још у јулу добио налаз да је ниво арсена у води изворишта с ког се снабдева насеље четири пута виши од дозвољеног. Уместо да упозори грађане да не користе воду за пиће и кување, Јеличић је ћутао четири месеца.

Иван Јеличић, директор Јавног комуналног предузећа „Расина“ из Бруса, братанац бившег председника ове општине Милутина Јеличића Јутке, свесно је пуна четири месеца тровао арсеном (тешким металом) људе у месној заједници Брзеће, где се налази и велики број хотела, сазнаје Kурир!

У Брзећу је вода проглашена неисправном за пиће почетком децембра 2019, вест је објављена на сајту ЈKП „Расина“, а на основу анализе Завода за јавно здравље Kрушевац. Међутим, како открива наш лист, и извештај Завода за јавно здравље Kрушевац из јула 2019. показао је да вода са изворишта, са ког се снабдева локални водовод, има четири пута више арсена од дозвољеног и да је неисправна за пиће и кување. И поред извештаја Завода, Иван Јеличић је свесно ћутао до следећег извештаја, оног из децембра, кад је надлежно комунално предузеће, на чијем је челу, обуставило воду.

НОВА АФЕРА У БРУСУ: Јуткин братанац свесно ТРОВАО НАРОД! Kрио колико има арсена у води за пиће
Потврда Завода

– Извесно време већ народ прича да вода није добра за пиће, и пре него што нам је то саопштено, а позивају се на своје људе у ЈKП „Расина“, који су, наводно, видели извештај из јула, у коме стоји да је вода затрована арсеном. То значи да нас је неко свесно тровао месецима, и не само мештане већ и хотелијере. МЗ Брзеће има хотеле, значи, у питању су и људи са стране, деца која су долазила у те хотеле – каже извор нашег листа из Брзећа.

Трагом ове информације, Kурир је контактирао са Заводом за јавно здравље Kрушевац и после неколико дана дописивања прича је заокружена. Наиме, Завод, на основу уговора склопљеног са ЈKП „Расина“, врши једном годишње приширену анализу обима Б, а која укључује и испитивање на тешке метале. Проширена анализа обима Б рађена је 29. октобра, а резултати су послати ЈKП „Расина“ 5. децембра 2019, када су они и обуставили снабдевање водом. Тај извештај је носио број Б1415/19 и том приликом је испитивана вода из дистрибутивне мреже локалног водовода Бела река Брзеће (вода са изворишта која је хлорисана).

Прекршио закон

Међутим, како су нам објаснили у Заводу, ЈKП „Расина“ је у јулу тражило од Завода, мимо уговора, да изврши проширену анализу обима Б самог изворишта са кога се снабдева локални водовод у МЗ Брзеће. Тај извештај из јула био је под бројем Б870-1/19, а ознака узорка је била Б2978/19. Датум пријема узорка је 11. јул 2019, а испитивање је завршено 19. јула прошле године. У том испитивању откривено је да је ниво арсена 0,0421 мг/л, док је прописана вредност 0,01 мг/л у води за пиће! Зашто ЈKП „Расина“, као наручилац испитивања воде, није обуставило испоруку још у јулу, кажу, није питање за њих.

НОВА АФЕРА У БРУСУ: Јуткин братанац свесно ТРОВАО НАРОД! Kрио колико има арсена у води за пиће

ФОТО: МАРИНА ЛОПИЧИЋ

– ЗЗЈЗ је 11. 7. 2019. извршио узорковање воде са изворишта Бела река – лева страна, сабирна комора, која је у извештају Б870-1/19 обележена ознаком узорка Б2978/13. Са овог извора се локални водовод Бела река Брзеће снабдева водом за пиће. ЗЗЈЗ Kрушевац је, након пристизања резултата које је урадио предуговарач, послао наведени извештај 30. 7. 2019. ЈKП „Расина“ Брус – навели су у одговору Kуриру, као и:

– Вода у извештају бр. 870-1/19 не сме да се користи за пиће и припремање хране јер не испуњава прописане вредности Правилника Службеног гласника у погледу арсена. ЈKП „Расина“ Брус морало је да поступи у складу са одредбама Закона о водама.

ЈЕЛИЧИЋ: Испитивали смо потенцијално извориште

ЗАВОД: То је вода која се већ пије!

Иван Јеличич тврди да повишен ниво арсена у јулу није нађен у води за пиће у МЗ Брзеће, већ на потенцијалном изворишту, које се не користи!

– У вези са вашим питањима, обавештавамо вас да нису тачни наводи да је у води за пиће у МЗ Брзће по анализи и извештају бр. 870-1/19 од 30. јула 2019. повишен ниво арсена – тврди Јеличић у писаном одговору, као и да је анализа рађена на потенцијалном изворишту, а не оном с ког се снабдева локални водовод.

Он наводи да је на нивоу општине, 4. јула 2019, разматрано решавање проблема водоснабдевања насеља Брзеће, а један од закључака тог састанка јесте и испитивање воде на потенцијалним извориштима, којима би се докаптирала постојећа водоводна мрежа:

– Након узимања узорака, Завод за јавно здравље Kрушевац је обавио све неопходне анализе и у извештају на који се позивате (бр. 870-1/19, ознака узорка Б2978/13) утврђен је повишен ниво арсена, али на потенцијалном изворишту. Такав извештај је и разлог зашто се одустало од докаптирања постојећег изворишта. Све до извештаја Завода који је послат ЈKП „Расина“ 5. 12. 2019, вода у дистрибутивној мрежи је била исправна за пиће.

После овог одговора Kурир је поново контактирао са Заводом са питањем са ког изворишта у МЗ Брзеће је Завод тестирао воду за пиће (бр. 870-1/19, ознака узорка Б2978/13), а у којој је откривен повишен ниво арсена – да ли је то потенцијални или постојећи извор, на шта су они одговорили:

– Са овог извора се локални водовод Бела река Брзеће снабдева водом за пиће.

Kурир.рс / Фото:Марина Лопичић, Приватна Архива

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!