Нова Каледонија за 4. новембар заказала референдум о отцепљењу од Француске

Француски председник Емануел Макрон посетиће у четвртак, 3. маја, Нову Каледонију, француску прекоморску територију која жели да се отцепи о Париза. Он ће, такође, посетити Аустралију.

Посета је планирана док се регион припрема за референдум о независности који је заказан за новембар, према коме би ова територија могла да постане независна од Француске. Макрон је апеловао на ову територију, удаљену 19.500 километара од Француске, да остане под управом Париза јер је то „неопходно да се гарантују мир и развој“.

Недавно је објављено референдумско питање: „Да ли желите да Нова Каледонија добије пуни суверенитет и постане независна“, а понуђени су одговори „да“ или „не“, пише “Дејли Експрес”. Референдум је заказан за 4. новембар након вишедеценијске жестоке кампање сепаратиста који желе да се отцепе од Француске.

Према уговору који је потписан између Француске и Нове Каледоније 1998. године, којим је територија добила већу аутономију, они могу да траже референдум о независности до краја 2018. године.

У случају изгласавања независности Нова Каледонија могла би да буде прва француска територија која ће се отцепити од 1980. године, што би био значајан пораз за Макрона. У Новој Каледонији живи само 275.000 становника, али су скоро половина припадници староседилачког народа Канакс, који масовно подржава аутономију. Мештани сматрају да је управо лоше руковођење Француске довело до пораста незапослености, криминала и злоупотребе дроге.

Слободна Европа

Актуелно

Француски режим покушава да угаси странку Марин ле Пен!

СТРАНКА коју води Марин ле Пен је пред гашењем! Ову алармантну поруку послало је руководство …

Француски сељаци блокирали рафинерије нафте (видео)

Француски фармери блокрали су прилазе складиштима и рафинеријама нафте, користећи тоне блата и дрвета, у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons