Нова Каледонија за 4. новембар заказала референдум о отцепљењу од Француске

Француски председник Емануел Макрон посетиће у четвртак, 3. маја, Нову Каледонију, француску прекоморску територију која жели да се отцепи о Париза. Он ће, такође, посетити Аустралију.

Посета је планирана док се регион припрема за референдум о независности који је заказан за новембар, према коме би ова територија могла да постане независна од Француске. Макрон је апеловао на ову територију, удаљену 19.500 километара од Француске, да остане под управом Париза јер је то „неопходно да се гарантују мир и развој“.

Недавно је објављено референдумско питање: „Да ли желите да Нова Каледонија добије пуни суверенитет и постане независна“, а понуђени су одговори „да“ или „не“, пише “Дејли Експрес”. Референдум је заказан за 4. новембар након вишедеценијске жестоке кампање сепаратиста који желе да се отцепе од Француске.

Према уговору који је потписан између Француске и Нове Каледоније 1998. године, којим је територија добила већу аутономију, они могу да траже референдум о независности до краја 2018. године.

У случају изгласавања независности Нова Каледонија могла би да буде прва француска територија која ће се отцепити од 1980. године, што би био значајан пораз за Макрона. У Новој Каледонији живи само 275.000 становника, али су скоро половина припадници староседилачког народа Канакс, који масовно подржава аутономију. Мештани сматрају да је управо лоше руковођење Француске довело до пораста незапослености, криминала и злоупотребе дроге.

Слободна Европа

Актуелно

КРВАВИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ: Мигрант узвикивао Алаху Екбер, 8 особа избодено ножем! (видео)

Нови терористички напад догодио се у суботу вече у Паризу, када је радикални исламиста ножем …

Ер Франсе престаје да постоји због огромних дугова

Париз — Акције Ер Франса (Аир Франце) потонуле су пошто је његов директор поднео оставку …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons