Нова Влада Црне Горе ће забранити мале хидроелектране, претрести концесије
фото: банкар.ме

Нова Влада Црне Горе ће забранити мале хидроелектране, претрести концесије

Мандатар Здравко Kривокапић обећао је у експозеу да ће његова влада спровести мере заштите животне средине које ће Црну Гору учинити суштински еколошком државом. Рекао је посланицама и посланицима да је зелена економија први од седам стубова политике нове власти. Нове мале хидроелектране ће се забранити, а сви концесиони уговори, поготово они штетни, биће ревидирани, каже кандидат за премијера.

Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе, пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру, један је од главних задатака нове власти, изјавио је мандатар за састав владе Здравко Kривокапић. У експозеу који је прочитао у парламенту, он је истакао да ће приступ бити базиран на 4Е: енергији, ефикасности, економији и екологији. Инвеститори више неће моћи да граде мале хидроелектране, јер ће се такви пројекти трајно забранити декларацијом, по речима кандидата за премијера.

Улагање у животну средину, смањење емисија гасова с ефектом стаклене баште и прилагођавање на климатске промене, заједно са адекватним мерама промовисања социјалне инклузије, треба схватити као покретач зеленог и одрживог развоја и као инвестицију, а не издатак, поручио је Kривокапић и додао да само тако Црна Гора може суштински да постане еколошка држава, као што јој стоји у уставу.

Приступ ће бити базиран на 4Е: енергији, ефикасности, економији и екологији

У свом излагању је открио да је зелена економија први од седам стубова на којима ће његова влада засновати рад, по узору на Европску унију. Следе дигитална трансформација, регионална сарадња и повезаност, конкурентност, социјална заштита, друштво једнаких шанси и добро управљање на путу прикључења ЕУ.

Водотоци су једно од највећих природних богатстава Црне Горе

“До сада су корист од изградње малих хидроцентрала имали искључиво повлашћени појединци, често посредством корупције и непотизма, тако што су добијали концесије за изградњу ових објеката на нашим ријекама, а све на штету грађана који су те трошкове плаћали кроз рачуне за електричну енергију. Наши водотоци, од којих већина извире на територији Црне Горе, једно су од највећих природних богатстава Црне Горе и као природно благо наше земље морају бити очувани”, истакао је Kривокапић.

Kривокапић: У додељивању концесија било је корупције, а грађани су сносили штету кроз рачуне за електричну енергију

Мандатар је казао да мале хидроцентрале узрокују штету по речне екосистеме и јавне финансије, а да им је учешће у енергетском систему занемарљиво. Обећао је да ће влада изменити Закон о енергетици те преиспитати све концесионе уговоре, а поготово оне који су се показали штетним. Тај закон је последњи пут промењен у јулу.

О угљу ни речи

“План владе је подизање свијести грађана о очувању и заштити животне средине, подржавање мјера и акција о уклањању и управљању отпадом, рјешавање проблема еколошких црних тачака и загађивача, рјешавање кабастог отпада попут аутомобилских гума и креирање рециклажних центара, заштита природних екосистема, шума, вода и великих пашњака, јачање производње и брендирање домаћих и еколошких производа”, изјавио је Kривокапић. О питању угља и будућности рудника и термоелектране Пљевља се није изјаснио.

Енергетика, енергетска ефикасност, рударство и геолошка истраживања биће у домену рада новоформираног Министарства капиталних инвестиција.

Balkan green energy news

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вођа Кавчана Радоје Звицер побегао Миловим авионом до Париза

Вођа Кавчана Радоје Звицер побегао Миловим авионом до Париза

Владимир Добросављевић, политички аналитичар и историчар, тврди да је Радоје Звицер, вођа кавачког клана, из …

Наркомана данас још само подржавају делови регионалне и међународне мафије а неће ни они још дуго...

Наркомана данас још само подржавају делови регионалне и међународне мафије а неће ни они још дуго…

ВЕРСКЕ манифестације не смеју бити злоупотребљаване у политичке сврхе или изазивати нове поделе, а грађанима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *