Див, римски цар: Максимин Трачанин (рођен око 173, владао 235–238)

Див, римски цар: Максимин Трачанин (рођен око 173, владао 235–238)

5
(2)
А пре ступања на царски престо је изгледа био управник Трибалије.
Године 235. нове ере џин је постао најмоћнији човек у Римском царству. Максимин Трачанин био је обичан сточар, када су његова импресивна величина и снага привукли пажњу римског цара 202. године нове ере. Максимин се рвао са 16 најбржих царевих војника. Затим је, само мало задихан, престигао царевог коња у трци а потом савладао још 7 позамашних легионара. Трачки колос примљен је у војску на лицу места. Максимин је стреловито напредовао, доказујући се у биткама, да му је дато врховно заповедништво царске војске. Године 235. нове ере војска и Сенат прогласили су га царем Рима.
Древни римски писци тврдили су да је Максимин Трачанин био висок преко 8 стопа, тј преко 245 цм (негде пише и 8,5 стопа, тј око 260 цм). Кажу да су његове сандале биле двоструко веће од оних редовне војске. Носио је наруквицу своје жене као прстен за палац. Кажу да је јео 20 килограма меса и пио 18 пехара вина при сваком оброку. Тврдили су да је дробио камење у песницама, био јачи од пара коња и једним ударцем нокаутирао мазгу. Све су то, можда, претеривања. Уколико његов скелет једног дана не буде откривен у ковчегу, његова тачна величина остаје непозната. Али детаљни описи његовог изгледа и портретних попрсја сугеришу да је овај џиновски трачанин личио на неке данашње становнике наших планина. „Застрашујућег изгледа и колосалне величине“, имао је истакнуто чело, велики нос и снажну вилицу.
Див, римски цар: Максимин Трачанин (рођен око 173, владао 235–238)
Неки кажу да је егов раст вероватна последица поремећаја рада хипофизе, тзв. Акромегалије, али ту их историја демантује. Оболели од гигантизма не живе дуго. Макимин је живео 65. година и умро је док је био у снази, насилном смрћу. Током његове владавине његова популарност је нагло опала. Варварског порекла, мрзео је римске аристократе и постао параноичан и бруталан. Јавност се окренула против њега, изругујући му се надимком „Киклоп“. Наконнеуспешне опсаде, његови војници су се окренули против њега. Максимин је убијен док је спавао на свом неизмерном кревету у свом шатору од својих преторијанских стражара.
Максимин је, између осталог владао из Митровице, по званичним подацима никад није ногом крочио у Рим. Пре ступања на царски трон имао је функцију preasidens Treballicae, односно вођа области Трибалије (Требелице), према сведочењу Максима Аурелија, http://www.thelatinlibrary.com/victor.caes.html.

Namque Gaius Iulius Maximinus, praesidens Trebellicae, primus e militaribus, litterarum fere rudis potentiam cepit suffragiis legionum. 2 Quod tamen etiam patres, dum periculosum existimant inermes armato resistere, approbaverunt; filiusque eius pari nomine Gaius Iulius Maximinus Caesar factus est.

Поред свега тога имамо и нелогчности на новчићима Максимина Трачанина. Наиме званично објашњење је да на њима пише MAXIMINVS PIVS AVG GERM, a тo PIVS колико сам успео да нађем значило би посвећен, светац. Али зашто би тако нешто писало на новчићу?
Иако има новчића на којима се чини да баш пише PIUS, да некима изгледа да пише DIVUS, па ето да размотримо опцију да се та реч тада можда користила за оно што значи и у нашем језику… ДИВа? Ово пишем напола у шали али свашта је могуће.

Marko Huber,

Загонетке прошлости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Викенд у Риму са градоначелником Београда

Викенд у Риму са градоначелником Београда

0 (0) Градоначелник Београда Синиша Мали живи на високој нози – приватно путује авионом у …

Хаос у Риму: Сукоб миграната и полиције (видео)

Хаос у Риму: Сукоб миграната и полиције (видео)

0 (0) Италијанска полиција употребила је водене топове и палице у сукобу са избеглицама који …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend