Нова војна стратегија САД: Кина и Русија главни конкуренти

Пентагон је данас објавио нову војну стратегију САД у којој су као главни конкуренти означени Кина и Русија, Северна Кореја и Иран.

То је, како оцењује Ројтерс, најновији знак да су се амерички приоритети померили после више од 15 година током којих су се САД фокусирале на борбу против исламистичких екстремиста.

Представљајући нову стратегију министар одбране Џим Матис назвао је Кину и Русију „ревизионистичким силама“ које „желе да створе свет у складу са својим ауторитарним моделима“.

„Наставићемо кампању против терориста у којој учествујемо данас, али веће ривалство сила, а не тероризам, сада је примарни фокус америчке националне стратегије“, рекао је Матис говорећи о документу који је први такве врсте од 2014. године.

Пентагон је објавио верзију документа на 11 страна у којој се не прецизира како ће бити изведен заокрет у правцу супротстављања Кини и Русији.

Америчко министарство одбране убраја и Северну Кореју међу приоритетете наводећи да САД треба ракетну одбрану да фокусирају на претњу Пјонгјанга нуклеарним, али и конвенционалним оружјем.

Танјуг

Актуелно

Трамп све Обамине шефове тајних служби лишава доступа државним тајнама

* Једнако је важно што је Бренана лишио доступа, а да о томе није унапред …

Ердоган не попушта: Турска удвостручила царине на 22 америчка производа

* Турска министарка трговине, Рухсар Пекџан, прецизирала да ће увећане царине турском буџету обезбедити 533 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons