понедељак , фебруар 19 2018

Нова војна стратегија САД: Кина и Русија главни конкуренти

Пентагон је данас објавио нову војну стратегију САД у којој су као главни конкуренти означени Кина и Русија, Северна Кореја и Иран.

То је, како оцењује Ројтерс, најновији знак да су се амерички приоритети померили после више од 15 година током којих су се САД фокусирале на борбу против исламистичких екстремиста.

Представљајући нову стратегију министар одбране Џим Матис назвао је Кину и Русију “ревизионистичким силама” које “желе да створе свет у складу са својим ауторитарним моделима”.

“Наставићемо кампању против терориста у којој учествујемо данас, али веће ривалство сила, а не тероризам, сада је примарни фокус америчке националне стратегије”, рекао је Матис говорећи о документу који је први такве врсте од 2014. године.

Пентагон је објавио верзију документа на 11 страна у којој се не прецизира како ће бити изведен заокрет у правцу супротстављања Кини и Русији.

Америчко министарство одбране убраја и Северну Кореју међу приоритетете наводећи да САД треба ракетну одбрану да фокусирају на претњу Пјонгјанга нуклеарним, али и конвенционалним оружјем.

Танјуг

Актуелно

Римокатолички свештеник педофил, заражен сидом, који је силовао 30 деце – разапет испред цркве у којој је служио

Свештеника је казнила локална организована група заштите (тзв. „вигилантес“) после тога што му је римокатоличка …

Москва упозорава Вашингтон због Ирана

Москва је упозорила Вашингтон да не покушава да се меша у унутрашње послова Ирана, изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons