fbpx

Нови кинески гигантски пројекат-највиша брана на свету

0
(0)

Кинеске власти су, уз ограду Министарства за животну средину, прихватиле пројекат за градњу највеће бране на свету. У провинцији Сечуан на југозпаду земље подићи ће се преграда која ће задржавати воду за хидроцентралу Шуанг-тиан ху на реци Даду, висока чак 314 метара.

Сада је највиша тзв Нурецка брана у Таџикистану, висока нешто изнад 300 метара. Највећа хидроцентрала у Кини и на свету – Три кањона, инсталисане снаге 22.500 мегавата, има брану  која је висока „свега“ 185 метара. Градњом бране у Сечуану ће на друго место бити потиснута досад највећа брана у земљи – Сиао ван на реци Меконг, висока 292 метара. 

Нова централа с највишом браном на свету градиће се 10 година а коштаће око 4,6 милијарде долара.

Као и у случају градње бране и хидроцентрале Три кањона, која је завршена 2012, чуле су се јаке критике које власти, истина, нису гушиле али су их једноставно игнорисале. Овај пут у самој влади, не само у Министарству за заштиту средине, многи су признали да ће нова брана имати негативан утицај на флору и фауну и повећати ризике приликом елементраних катастрофа као што су земљотреси и клизишта, али је, ипак, коначно пројекат одобрен. А то, пре свега, због тога што Кина с обзиром на своју величину, темпо тазвоја и структуру привреде има велики енергетски дефицит и јако је зависна је од увоза енергије, посебо тзв фосилних горива. Централна влада планира да до 2020. постигне да се најмање 15 посто укупне енерергије производи из других извора.    

Река Даду на којој ће се поставити брана је притока реке Мин која протиче кроз цели Сечуан. Када хидроцентрала буде завршена имаће капацитет од 2.000 мегавата и производиће годишње 8-9 милијарди киловат сати електричне енергије. 

 

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пукла брана у Ивањици коју су неимари СНС секте реконструисали прошле године! (видео)

4.8 (18) Ал су је оправили, свака им част! Pukla brana u Ivanjici koju su …

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5 (3) * Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *