понедељак , 21 септембра 2020

Генетичар Давид Сузуки: ГМО храна је масовни људски експеримент

0
(0)

Стварни разлог који стоји иза ГМО је новац, велика количина новца уложеног од стране биотехнолошких компанија. Тако да велики притисци долазе од стране тих компанија, да се оствари добит

Немамо појма које су дугорочне посљедице генетске манипулације на популацију у свијету. Нема начина да наша државна здравствена тијела истраже све комбинације у пермутацијама, на великој скупини људи тијеком дугог временског периода, и да би након тога са сигурношћу изјавили да је ГМ храна безазлена и нешкодљива.

У бити, они нам гурају ГМО у нашу прехрану, без наше спознаје и одобравања, без ознаке да је та храна генетски модифицирана, ми смо сада несвјесно, дио масовног експеримента који се проводи тијеком година и година, док тисуће и тисуће добрих људи конзумира такву храну.

Ми ћемо омогућити податке који ће нам на крају рећи и закључити има ли или нема опасности у ГМО храни.

Администрација за храну и лијекове у САД – ФДА је изјавила да се генетички модифицирана храна у основи више мање не разликује од обичне хране, тако да се обрађује на исти начин. Проблем је дакле у томе што генетичари слиједе наслијеђе гена, оно што ми зовемо “вертикални облик, вертиклани стил” у једној врсти.

Оно што нам биотехнологија омогућава да направимо, је да узмемо гене из организма и преселимо их у тотално другу врсту. Тада то ми називамо “хоризонтални облик, хоризонтални стил”.

Проблем је у томе што је то јако, јако лоша знаност (наука). Знанственици претпостављају да је принцип управљања насљедним генима вертикалан, а ГМО допушта хоризонтално премјештање, без икаквог разлога.

Поанта свега је да када знанственици преселе ген, један мали ситни ген из једног организма у други организам, они потупно мијењају његов слоп (значење) и нема начина да се у данашње вријеме предвиди како ће тај организам понашати и какав ће бити исход.

Научници мисле да дизајнирају ГМО облике, али то је као да узмете симфонијски оркестар да вам свира Бетховенову симфонију, и онда узмете неког бубњара који ће надгласати читав оркестар. Оно што ће он свирати ће бити јако различито од самог оркестра.

Говоре нам у јавности у медијима да они производе ГМО организме због пестицида, повећавања узгоја хране, ријешавање глади у свијету, али стварни разлог који стоји иза тога је новац, велика количина новца уложеног од стране биотехнолошких компанија. Тако да велики притисци долазе од стране тих компанија, да се оствари добит.

Једна од претпоставки која је требала заштити ГМО храну је та да су компаније жељеле ријешити проблем глади у свијету, но предсједник Свјетске банке је изјавио да 3 милијарде људи живе само од једног долара на дан. Пола људске популације!!! Мислите ли да ће си они моћи приуштити јако скупу ГМ храну. Велика већина хране који производи Монсанто није зато да би она била више храњивија или бољег окуса већ производе зато да би се те биљке могле шприцати пестицидом који је произвео Монсанто. Нормалне биљке би убио такав пестицид, али ГМ биљке су отпорне на такав пестицид.

То је само исприка везана за бизнис, а не за побољшање живота на земљи. Нама као слободним људима је дано на избор да одеберемо ГМО или природну храну. Она мора бити барем означена ако се већ “дух из боце” не може вратити у боцу.

 

Објављено: Нови свјетски поредак, 19. маја 2013.

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Закон за тровање народа на мала врата!

0 (0) Генетски модификовани организми, увијени у обланду Предлога закона о безбедности хране, ушли су …

Проф. др Миладин Шеварлић: Скупшина се спрема да 8. марта у Србији озакони ГМО храну!

0 (0) Путем редакцијске поште добили смо следеће упозорење проф. др Миладина М. Шеварлића: Погледајте …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *