НОВИ ПРАВИЛНИК ОД 5. ЈУЛА ДИЖЕ ЦЕНЕ: Технички прегледи биће дупло скупљи!

0
(0)

Власници возила у Србији ускоро ће морати да одвоје више новца када буду радили технички преглед, што ће бити директна последица новог правилника који ступа на снагу 5. јула, а који уводи сложенији процес обављања ове контроле исправности четвороточкаша.

У београдским техничким прегледима се већ говори о новим износима и извесно је да ће власници за неколико дана припремити и нове ценовнике.

– За путничка возила нова цена ће износити 3.000 динара, а за теретна преко 3,5 тона биће 5.000 динара, и то у зависности од категорије. Процес обављања техничких прегледа ће од 5. јула постати сложенији и постојаће временско ограничење од 30 минута по возилу. Управо то је условило и да се цене коригују – кажу у техничким прегледима.

Још само неколико дана, док ово не ступи на снагу, технички прегледи за путничка возила коштају од 1.200 до 1.700 динара, а за теретна возила преко 3,5 тона око 2.000 динара.

Промена је и да ће привредна друштва која раде техничке прегледе бити у обавези да сликају возила на самој линији техничких прегледа, што досад нису морали да раде.
Владимир Маринковић председник Националне асоцијације техничких прегледа каже за Курир да ће се овим изменама одговорније приступати прегледима возила и да је то добро.
– Досад се на техничким прегледима практично ништа није ни радило. Сада ће се новим уредбама то променити, а минимално време трајања прегледа биће 30 минута. То ће значити да више неће моћи да се обави 30 или 50 техничких прегледа дневно, већ највише 14 возила на дан, и то уколико би се аутомобили смењивали један за другим у савршеном реду. За то време ће се прегледати основне ствари, као што су кочнице, стање трапа, фарови, опрема у возилу, а први пут ће се идентификовати број шасије, број мотора и кубикажа. Све то ће бити забележено и фото-документацијом – каже Маринковић и додаје да ће се тек за неке три године од примене ових уредби десити значајније промене у техничком прегледу.
План је да се фотографисање аутомобила касније пребаци у видео-снимак.

Шта ће се прегледати:
– кочнице
– трап
– фарови
– кубикажа
– број шасије
– број мотора
– каросерија
– обавезна опрема у возилу
– постојање катализатора
– возило ће се фотографисати из више углова
– прошириће се документација за вођење евиденције

 

Број
30 минута ће трајати преглед

 

Да би се избегло чекање
Закажите преглед

Због новог начина рада у службама техничких прегледа, возачи ће вероватно бити принуђени да заказују термине за регистрацију и проверу исправности својих возила како не би чекали по неколико сати. Овај систем заказивања је актуелан у земљама у региону.

Курир.рс/Силвија Сламниг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од Нове године поскупљује гориво, цигарете, вода, тв претплата, Београђанима порез на имовину већи 6%…

5 (5) Грађанима Србије ће од 1. јануара наредне године месечно за основне рачуне бити …

Расте цена претплате за РТС: Од 1. јануара морамо да издвојимо више новца

5 (2) Држава ће и током 2021. године наставити да, у одређеном износу, финансира Радио-телевизију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend