Нови Сад: Плате пале за трећину

Нови Сад: Плате пале за трећину

0
(0)

ПРЕМА најновијим подацима Републичког завода за статистику (РЗС), просечна нето плата запослених Новосађана у јануару била је свега 39.472 динара или, по средњем курсу НБС, нешто више од 350 евра. То је за 33,3 одсто, дакле тачно за једну трећину, мање него у децембру 2012. године.

– Ово је, заправо, повратак у невеселу реалност – оцењује за “Новости” Драган Лукач, председник Регионалне привредне коморе Нови Сад. – Знатно већа просечна зарада у децембру прошле године није, нажалост, била правило, већ изузетак, јер је део предузећа био у прилици да исплати такозвану тринаесту плату.

Оно што целој причи даје још суморнији тон јесте чињеница да је просечна јануарска плата Новосађана који имају срећу да су стално запослени, за пет одсто мања од њихове просечне зараде у истом месецу прошле године.

ЗАЧЕЉЕ СЕ НЕ МЕЊА 

НА дну листе зарада у ЈБО су, по традицији, Сремски Карловци са просечном јануарском платом од само 25.667 динара, што је за 17 одсто мање него у децембру 2013. На зачељу су и Темерин (27.274 динара или 24 одсто мање) и Бач (28.653 динара или 17 посто мање него у децембру 2013).

За разлику од децембра прошле, подаци РЗС кажу да Нови Сад у јануару ове године није имао ни најбољу просечну плату у Јужнобачком округу (ЈБО) чије је средиште. Испред је, и то убедљиво, поново био Беочин са просеком од 48.843, али и Бачка Паланка са 42.808 динара.

То, истина, јесте мање него што су житељи ових градова примали у децембру (у Беочину за осам, а у Паланци за 17 одсто), али је, ипак, више него у јануару 2012. (у Беочину за два, а у Паланци за чак 18 процената).

Просечна јануарска плата у целом ЈБО је, иначе, била 38.116 динара, док су запослени житељи у целој Војводини у том месецу у просеку зарађивали 36.670 динара. То је за око седам одсто мање од просечне јануарске зараде у целој Србији која је износила 39.157 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОБУНА ИЛИ ПАКАО: Уз однарођену власт и однарођен врх цркве?

ПОБУНА ИЛИ ПАКАО: Уз однарођену власт и однарођен врх цркве?

5 (11) Истога дана када је устоличен Порфирије, нови српски патријарх, умро је Ђорђе Балашевић. …

Тренутно смо најгори по броју заражених короном у региону, Вучић изгледа спрема полицијски час и закључавање!?

Тренутно смо најгори по броју заражених короном у региону, Вучић изгледа спрема полицијски час и закључавање!?

4.5 (8) Због лоше епидемијске ситуације с вирусом корона биће отворени нови капацитети Ковид болнице …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend