Млади научници оседели чекајући кључеве

0
(0)

СТАНОВИ за младе научнике у београдском блоку 32 биће коначно готови на јесен. Будући станари, изабрани на конкурсу, кључеве су чекали десет година. Многи су, у међувремену, и остарили, а више од трећине њих одселило се у иностранство!

Зграда са 134 стана, за коју је конкурс расписан још 2003. године, требало је да буде завршена у фебруару, али због чекања дозвола, биће усељена у октобру. То је трећа од седам предвиђених зграда које је требало да бар делу младих истраживача са института и факултета дају мотив више да остану у земљи.

– Од 137 људи који су добили решења на конкурсу, чак 45 је отишло у иностранство – каже за ”Новости” др Жељко Томановић, представник станара. – На њихова места доћи ће они који су били први испод црте на конкурсу на који се пријавило хиљаду кандидата.

Ова зграда се, подсећа он, гради из кредита, којим је новац предвиђен за још један објекат, а шта ће бити са преостале три планиране ламеле још се не зна. Прве две зграде усељене су 2004. и 2007. године. Око станова намењених најбољим младим научницима годинама уназад је много проблема, који се све више гомилају. За доделу станова задужена је Фондација за решавање стамбених потреба младих научника, која је у великим дуговима и блокади.

– Чак је био проглашен и стечај, али га је Уставни суд поништио – каже проф. др Миодраг Поповић, проректор УБ и члан УО Фондације. – Ако бисмо поново запали у стечај, то би значило да не би имао ко да додели станове. А највећи проблем који не можемо да решимо јесте дуг Градској дирекцији за грађевинско земљиште.

ТРАЖЕ ДОКАЗ ДА НАУЧНИЦИ ЈОШ РАДЕ 

НЕЋЕ бити новог конкурса, без обзира на то што ти људи више нису млади, каже др Ђурђица Јовић, председница стамбене комисије. – Тражили смо да сви доставе документацију, како бисмо утврдили да су и даље запослени на факултетима и институтима, а кључеви оних који то више нису биће додељени колегама које су остале испод црте.

Процена је да је дуг за коришћење парцеле нарастао изнад пола милијарде динара. Фондација нема средства то да плати.

– Град тражи да плаћамо трошкове за свих седам зграда, иако су изграђене само две, а трећа се ради – објашњава проф. Поповић. – Ми смо плаћали за пет, али за преостале две нисмо имали новца. Надам се да ће Град Београд ускоро да схвати да је универзитет београдски и да ће имати више разумевања.

Он најављује да ће у наредних десетак дана са министрима просвете и финансија покушати да реше проблем, како би Фондација била одблокирана. Постоји претња ако се тај спор не реши да Дирекција део атрактивног плаца додели неком другом инвеститору.

 

Новости 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Станови за Весићеве и Вучићеве ботове и сендвичаре по „фабричкој цени“

1 (1) Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је ће следеће године почети изградња станова …

Извршитељи ће и даље моћи да узимају станове и за дугове испод 5.000 евра

4 (1) Измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу које је требало да заштите …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend