Нови Сад: Све већа беда

0
(0)

ЕКОНОМСКА криза, губитак радног места и немаштина, приморавају све више Новосађана да дођу на врата Центра за социјални рад, тражећи помоћ, како би породици обезбедили једини, какав-такав сигуран приход. За првих пет месеци ове године поднето је 1.849 захтева за ову принадлежност, што је за 24 одсто више него у истом периоду лане, када је 1.486 тражило помоћ.

Предочавајући суморне податке новосадске свакодневице, Ненад Драшковић, директор новосадског Центра за социјални рад, вели да је право на социјалну помоћ ове године остварило 3.815 породица, које укупно броје 9.843 члана. У 2012. години право на редовно примање у виду социјалну помоћ су имале 3.433 породице са 8.756 чланова.

Из године у годину се број људи који траже социјалну помоћ повећава, и више нема правила ко је тражи. Центру се обраћају млади незапослени са тек основаним породицама, факултетски образовани, „армија“ радно способних, али сврстаних у технолошке вишкове, старији са најнижим пензијама од 12.000 динара, чији је број, такође непрестано у порасту.

 ДЕЦА У СТРУКТУРИ особа које су корисници социјалне помоћи у 2013. години, како објашњавају у Центру, највише је одраслих – њих 4.817. Старих има 288, младих (узраста од 18 до 25 година) је 884, док су деца, разумљиво, најбројнија – 3.856.

– Некада је било срамота тражити социјалну помоћ – каже Драшковић. – Нажалост, сада су околности такве, да је све више оних који су принуђени да нам се обраћају. Људи, па и друштво, све су сиромашнији, а ресурси остају исти и ствара се јаз између све већих потреба и све мање ресурса да се тим захтевима за помоћ и удовољи.

У Новом Саду је око 30.000 незапослених, а ако им се придруже и они који месецима не примају плату, чији се број само нагађа, онда не чуди што многи, једини извор егзистенције виде у овој принадлежности.

Соња М., самохрана мајка која брине о ћерки и болесној мајци, намерава да тражи социјалну помоћ за мајку, која нема пензију, јер је целог живота домаћица.

– Са мојом платом од 15.000 динара, када платим кирију, тешко саставимо и неколико дана, а не цео месец – каже ова жена, не кријући да је и раније размишљала да поднесе захтев за социјалну помоћ, али ју је било срамота.

 

Новости

фото: theartr

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШТИТЕ МОНСТРУМА Ребић срамотно ћути на полицијско пребијање аутистичног дечака

5 (5) Удружење „Аутизам промена за 180“ писало је директору полиције Владимиру Ребићу поводом напада …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend