fbpx

Оџаци: Трагови неправде воде у катастар?

0
(0)

ОЏАЦИ – Упоређивањем стања земљишног поседа државе Србије у Служби за катастар непокретности и ситуације на терену, од парцеле до парцеле, активисти антикорупцијског удружења „Обруч“ из Раткова, дошли су до закључка да је само у Раткову, чији је атар укупне површине 5.096 хектара, „нестало“ 250 хектара државне земље.]

Према подацима упорних Ратковчана, од 7.876 хектара земље која се у оџачкој општини води као државна, за 3.400 хектара нема никаквих трагова, нити међа у атарима. Они сматрају да су огромне површине у овој општини, али и широм Војводине, прешле у приватни посед, уз помоћ корумпираних државних службеника и услед недостатка контроле.

У прилог њиховим тврдњама иде и званична општинска статистика. Од 7.876 хектара којима располаже држава у оџачкој општини, у закуп путем лицитација или права пречег првенства општина издаје 3.035 хектара, за потребе месних заједница, привременим општинским одлукама пренесено је 1.400 хектара пашњака и слатинастог земљишта, а над више од трећине свога поседа држава нема контролу, тврде у „Обручу“.

ПОЛИЦИЈА ПОЧЕЛА ДА ЧЕШЉА ПРЕМА информацијама „Обруча“, и криминалистичка полиција отворила је досије „државна и задружна земља“, што обећава да ће тај Гордијев чвор коначно да буде расплетен. Такође, сазнајемо да су истрагом обухваћени и неки општински чиновници и страначки профитери.

– Појединци су те парцеле припојили својим поседима, тако што су измислили непостојећа имена и адресе, а Служба катастра им је у томе „изашла у сусрет“. Сви трагови незаконитих радњи са земљом, у ствари, воде у ту важну државну службу коју нико годинама не контролише – оптужује Ненад Илић, председник „Обруча“.

Он такође тврди да су се појединци блиски појединим странкама највише окористили у манипулацијама са државном али и задружном земљом, којом ће тек да се позабави „Обруч“.

– Појединци су згрнули велико богатство на земљи која припада држави, а да нису за порезе дали ни динара. Такође, има индиција да су користили и државне субвенције. Зато нас не чуде отпори у појединим општинским службама да се ова тема истера на чистац. Знам са великом сигурношћу да и појединци из општинске управе имају вајду од државне земље, а радно место им је важно не због плате, него због информација – рекао је Милорад Анђелић, активиста „Обруча“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kолико Вучић плаћа стране дипломате на служби у Београду Уста пуна похвала а џепови новца

4 (4) Стране дипломате активно су се укључиле у предизборну кампању Александра Вучића и Српске …

РЕЖИМСКИ КАРТЕЛ: 20 директора највећих државних предузећа постављено без конкурса

5 (3) Уместо да их бира на конкурсу, чак 20 директора највећих државних предузећа Влада …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *