fbpx

Нови талас миграната на балканској рути

0
(0)

Нови талас миграната кренуо је балканском рутом према Западној Европи. Овај пут већина избеглица бира путеве преко Босне и Хрватске. Власти БИХ сматрају да Србија и Црна Гора недовољно чине на контроли граница и зато су најавили да ће им упутити протестну ноту.

Босна и Херцеговина је под све већим притиском миграната, упозорава председавајући Савета министара БИХ Денис Звиздић. Такође је најавио и слање протестне ноте, тврдећи да Београд затвара прихватне центре и жмури пред криминалним бандама које организовано пребацују избеглице из Србије у БИХ.

„Нисмо добили никакву ноту, нити нам се ико обратио тим поводом. Србија је суочена са тим проблемом више година и никад никоме нисмо слали ноте. Ако постоје проблеми, треба да се разговара како да се реше“, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Ситуација која се дешава у Босни последица је глобалне миграције и то од Србије не зависи, каже за Н1 Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила. Додаје да је на снази рута привременог карактера, јер Босна није територија кроз коју се лако пролази.

„Ово сада што се дешава у последњих неколико месеци говори о томе или да је кријумчарење значајно ојачало, па је сада успело да превазиђе напоре босанске полиције или да се кријумчарење и миграција одвија не преко Дрине где је то било лако контолисати, него дубље у централну Босну из правца Санџака“, каже Ђуровић.

У Комесаријату за избеглице тврде да сви прихватни центри раде у пуном капацитету и да се у Србији тренутно бележи благи пад броја миграната. Тренутно их има око 3200. Поручују да их је на улицама све мање, јер је већина збринута у центрима.

„Они имају и према закону слободу кретања, значи ми смо центри отвореног типа и они имају право да изађу, имају обавезу да се врате увече у камп, тако да је у том неком смисли.. Они нису у затвору знате, они могу да се крећу по земљи са том потврдом о израђеној намери“, каже Светлана Палић из Комесаријата за избеглице.

Избеглице у Србију и даље улазе из правца Македоније и Бугарске.

„Оно што је забрињавајућа пракса, јесте чак и када људи прођу кроз Босну и уђу у Хрватску да по нашим информацијама с терена, Хрвати људе возе до српске границе и гурају их назад у Србију што све указује да смо ми једна тампон зона миграције и да ми из те позиције тешко можемо да изађемо у будућности“, каже Радош Ђуровић.

Боравак миграната се значајно продужио. Због илегалног враћања, они сада на српској територији проводе више од годину дана.

Јелена Мирковић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

”За нашу децу” населићемо џихад ратнике у виду ”мирољубивих” миграната које неће ЕУ

5 (11) Хорде миграната тероришу грађане Србије уз отворену подршку евроунијатске колонијалне управе Због нашег …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *