Насловна / Србија / Нови талас миграната запљуснуо лознички и малозворнички крај

Нови талас миграната запљуснуо лознички и малозворнички крај

НОВИ таласи миграната, највише из Сирије, Пакистана, Авганистана и Ирана, али и Иранаца из Турске, долази у лознички и малозворнички крај, одакле пукушавају, експресно, да пређу Дрину, стигну у БиХ, а одатле у Хрватску, и даље према другим чланицама Европске уније.

Сваке вечери у приобаље Дрине, највише код села Брасине и Горње Ковиљаче, како сазнају „Новости“, дође неколико десетина миграната. У последње време не праве инциденте, не упадају у туђе куће, већ се држе онога што им диригују кријумчари људи.

  • Овај простор им је најбољи, јер кад Дрина опадне имају најмање два газа преко којих могу да пређу пешице на другу обалу – прича нам Марко Марковић, председник МЗ Горња Ковиљача. – Одлазе, у већем броју, ка суседном селу Брасина, које је у општини Мали Зворник.

Брасина им није тек тако „мета“ – у том селу је железничка станица. Многи, без знања машиновођа, улазе у вагоне са разном робом, како би прешли преко оближњег железничког моста у Зворник, у РС и БиХ. Неки покушавају и пешице да пређу железнички мост, али ризикују да их ухвате патроле граничних полиција и Србије и БиХ.

Зато илегалне преласке преко Дрине већина види као решење. Превоз са леве на десну обалу кошта их и до 100 евра. Често се дешава да их, и кад плате и пређу, Гранична полиција БиХ врати у Србију.

ТАКСИСТИ ИЗ ШИДА

У ЛОЗНИЦУ стижу, као никад, многи таксисти из Шида који довозе мигранте. Прописима није предвиђено да таксиста испитује путнике ко су и имају ли документа, али ако се установи да је знао да таквим превозом, заправо, кријумчари људи, прети му и робија.

В. Митрић, Новости.рс

Фото В. Митрић

Актуелно

Кина спремна да и даље развија сарадњу са Србијом у области одбране

Министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, састао се у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, …

Просечна старост возила у Србији 17,1 годину

„Према истраживању које је урадио Саобраћајни факултет, просечна старост возила у Србији је 17,1 годину …

2 Коментара

  1. ma sta rece, a odkud su; kolko znam mangup marva se odma apsi dok se gazda ne javi, a i on mora stocni list ili pasos imati, kad je kupio, kad vakciniso, kad osemenio etc. — ili je to igra eu bogova, da kad koga uvati kolera, jeftika il neka boljka a i nozem se mogu igrati a druge spravice necemo pominjati. — govece voli drustvo goveda a i ono bosansko iz ljutog hercegovskog ustasluka jos vise, jer je naucilo sa zmijama ziveti, a o onom pascetu sto prikuplja i cuva da ne govorim.
    — a nece, da li Veliki Bog, dugo vuda poganiti, vec ce zajedno sa svojim ker cuvarom u tudjinu, odkud su, otici.

  2. A tek je pocelo!?
    Sad ce da navale i ti Srbijo cuti i trpi da te bitange unistavaju, lome, kradu, oneredjuju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *