НОВИ УДАРАЦ НА ЏЕП Следи нам поскупљење бензина и гаса, а ево за колико

0
(0)

Све је изгледније поскупљење горива, а за петнаест дана би бензин БМБ 95, БМБ 98, евродизел обични и адитивирани, према проценама, могли да буду скупљи за пет динара, а гас за три динара.

У протекла три месеца цене деривата на нашим пумпама порасле су 2,5 одсто, односно четири динара по литру. Просечна цена литре бензина већ је 149 динара, а евродизела од 157 динара до 160 динара. ТНГ је 75,90 динара. Ново поскупљење, нови удар на возаче.

На прошлонедељну одлуку председника Доналда Трампа да Сједињене Америчке Државе напусте нуклеарни споразум са Ираном прво су реаговале светске берзе. Цена нафте је достигла троипогодишњи максимум и у последња три месеца црно злато поскупело је за чак 20 одсто. Светске нафтне берзе бележе рекорде цене – барел „америчке лаке нафте“ кошта више од 70 долара а „Брент“ на лондонској берзи је више од 77 долара. Све то има утицаја на цене на нашим пумпама, пошто две трећине потреба за нафтом и дериватима Србија покрива из увоза.

– Очекујемо да ће цене горива на бензинским пумпама порасти за пет динара и то бензина БМБ 95, БМБ 98, евродизела обичног и евродизела адитивираног. Извесно је и поскупљење течног гаса и то за три динара – каже за „Блиц“ Срђан Кнежевић, власник „Кнез петрола“.

На наше питање да ли ће ово поскупљење применити само „Кнез петрол“, Кнежевић каже да су очекивања да оно буде на пумпама свих нафтних компанија.

НИС: Раст цене нафте на берзи и јачање курса долара

У Нафтној индустрији Србије за „Блиц кажу да ће се и даље трудити да очувају конкурентне цене својих производа, као и да оне не буду изнад просечних у региону.

– Као и у свим сегментима трговине и у трговини нафтним дериватима малопродајне цене у Србији се формирају слободно. Од почетка маја до данас цене сирове нафте на берзи су порасле за 3,9 одсто. Истовремено, дошло је и до јачања курса долара за око два одсто. Ова два фактора, која су кључна за одређивање цена деривата, имају паралелни тренд раста – указују у НИС-у.

У компанији подсећају да је Србија део светског тржишта и да на цену горива утиче цена сирове нафте на светском тржишту. Али, на формирање цене горива утичу још два спољна фактора – акцизе и курс динара, на које компанија нема утицаја.

– НИС може да утиче на формирање цена горива и то чини кроз повећање ефикасности у свом пословању. Поред тога, компанија примењује флексибилну политику образовања цена моторног горива на својим бензинским станицама, због чега својим клијентима нуди избалансиране цене, у складу са тржишним тенденцијама – истичу у НИС.

Влада може да привремено смањи акцизе због поремећаја

С друге стране, Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија, указује да ће ситуација у наредном периоду зависити од дешавања на глобалном тржишту, али и да постоји и утицај и других фактора на ценовну политику нафтних компанија.

– Јако пуно параметара је који утичу на цену горива, која се формира слободно на тржишту. Има неколико фактора на које нико не може да утиче, превасходно цене нафте и деривата нафте на светским берзама, односно кретање геополитичких тензија, као и однос долара према евру. Утицај има и ниво државних захватања… Видећемо да ли ће и у којој мери тржиште да одреагује – истиче Мићовић.

Наш саговорник истиче да Влада Србије може у случају поремећаја на тржишту да умањи износ акциза за 20 одсто, како што је био случај када су акцизе смањене 2012. године, а када се поремећај реши да акцизе врати у пређашње стање.

Анализе су показивале да ће се ове године цена „црног злата“ кретати око 60 долара. Због светских геополитичких превирања неки аналитичари упозоравају да би већ следеће године цена барела могла да достигне и 100 долара.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВИШИ РАЧУНИ ЗА ИНФОСТАН Београђанима од 1. новембра следи ПОСKУПЉЕЊЕ

5 (1) Почев од новембра 2020. године цена одвожења смећа за домаћинства ће износити 6,60 …

Порасла цена шећера, уља, пале цене меса

0 (0) Цене хране поново су у августу порасле на светским тржиштима и достигле највиши …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend