"Нови Закон о раду до краја 2021. године"

„Нови Закон о раду до краја 2021. године“

5
(1)

Београд — Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић каже да је доношење новог Закона о раду планирано до краја 2021. године.

Формирање радних група и јавна расправа о новом закону планирани су за наредну годину.

Привредна комора Србије је недавно предложила измене по питању боловања, а министар Зоран Ђорђевић истиче да је ова област добро регулисана и важећим законом.

„Kада је у питању ова примедба, или сугестија, или предлог, више сам на страни синдиката и радника, јер мислим да је овај Закон о раду врло прецизно дефинисао како се користи боловање“, рекао је министар.

Истакао је да члан 103 регулише, како се доказује боловање, а члан 170, став 3, тачка 3 и став 3, тачка 7 и став 4, кажу шта подразумева злоупотребу и како може да се докаже да је злоупотреба у питању.

И наредне године, један од приоритета Министарстав за рад, запошљавање, борачка и социјална питања биће израда социјалних карата.

„Процес израде социјалних карата је врло комплексан. Да није тако, не би 30 година чекали као држава да се то уведе. Мислим да је то најбољи начин да дођемо до једне праведније и транспрентније поделе. Да видимо шта имамо, чиме располажемо и какав нам је материјално – финансијски положај грађана“.

Kако истиче министар Зоран Ђорђевић, циљ Министарства је да систем рада центара за социјални рад буде унапређен и да се приближи стандарду најразвијенијих земаља Европе.

„Анализу смо завршили и предложили смо како и на који начин треба да буде стандардизована и како треба да изгледа будућа систематизација. Са сарадницима и неким стручним сарадницима из иностранства радили смо на томе да видимо како треба да изгледају нови модерни центри за социјални рад. Они треба да буду модуларни и унификовани за целу државу“, рекао је министар.

Биће подељени у четири или пет различитих величина центара за социјални рад, који ће бити по броју запослених и по величини различити, али ће бити одређени према броју грађана које опслужују.

Приликом стандардизације центара за социјални рад водило се рачуна, како о безбедности социјалних радника, тако и о безбедности корисника, додао је.

Министар Ђорђевић, каже да ће Министарство и даље активно учествовати у борби за спречавање свих врста насиља.

„Радимо тренутно на изради стратегије превенције насиља над женама и мислим да ће она бити готова до краја ове године, што је по плану. И председница Владе се укључила и имали смо пар састанака на ту тему. Она жели да та стратегија буде ефикасна и да да на неки начин смерницу како треба да буде изграђен акциони план“.

Министар Зоран Ђорђевић је рекао да нови Закон о осигурању у случају повреда на раду, који је у припреми, налаже да сви послодавци, морају да осигурају своје раднике.

Уколико послодавац није предузео све у складу са законом да заштити радника, онда ће осигуравајућа кућа, поред државе, да тужи тог послодавца, а може и сам радник зато што није добио адекватану заштиту и безбедност на раду.

Предвиђено је и да боловање до 30 дана не иде више на терет послодавца, већ да иде на терет осигурања, тако да уколико постоји злоупотреба, онда осигурање тужи радника, додао је Ђорђевић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нишки суд покушава свим снагама да смањи казну Немањи Стаменковићу који је маминим аудијем убио дете и оца троје деце

Нишки суд покушава свим снагама да смањи казну Немањи Стаменковићу који је маминим аудијем убио дете и оца троје деце

5 (7) Основни суд у Нишу донео је наредбу да се изврши комисијско вештачење Немање …

СИН ЖЕЉKА МИТРОВИЋА ИЗБЕГАО СУД: Андреин отац одбрусио судији! НЕМА ПРАВДЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ…

СИН ЖЕЉKА МИТРОВИЋА ИЗБЕГАО СУД: Андреин отац одбрусио судији! НЕМА ПРАВДЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ…

5 (2) Апелациони суд почео је данас разматрање жалби на пресуду којом је Александар Митровић, …

Један коментар

  1. Министар Ћорђевић има дужи списак диплома, звања и наводних постигнућа него било који живи академик САНУ. То је за сваку похвалу…
    Само ми није јасно, зашто у његовој биографији нигде нема КАДА је стекао све те, хвале вредне титуле, звања и части. Па још да то лепо датирамо, па да сравнимо са офшор и домсћим фирмсма у његовом власништву, не би ли и ми поновили једну такву блиставу каријеру.
    Ако нас не ухвате.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend