Новим законом који усвајају за две недеље за НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ могућа и ЗАТВОРСКА КАЗНА од пет дана

Новим законом који усвајају за две недеље за НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ могућа и ЗАТВОРСКА КАЗНА од пет дана

4.2
(5)

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о прекршајима којима ће се ефикасније и строже кажњавати свако непридржавање противепидемиолошких мера наћи ће се у Скупштини Србије најкасније за две недеље.

На тај начин направиће се правни оквир који ће омогућити редовним полицајцима да кажњавају неношење маске на месту прекршаја, комуналним милицајцима и инспекторима даће уз то и овлашћења санитарних инспектора, а наплата казни због, рецимо, неношења маске изрицаће се одмах, као што то функционише код на пример непрописног паркирања, преноси „Блиц“.

То значи да ће убудуће моћи да санкционишу свако непридржавање противепидемиолошких мера од непоштовања физичке дистанце преко неношења заштитне опреме до недостатка дезинфекционих средстава и сличног у кафићима, ресторанима, клубовима…

Тако ће се коначно створити могућност да се ригорозно спроводе мере Кризног штаба јер све до сада је личило на „зачарани круг“ у коме су те одлуке, примера ради, у Београду могли у потпуности да примене само четири републичка санитарна инспектора.

А само републички санитарни инспектори према постојећим прописима имају овлашћења да кажњавају свако непридржавање противепидемиолошких мера, а то подразумева и затварање ноћних клубова као легла заразе.

Изменама оба закона мандатну казну од 5.000 динара за неношење маске моћи ће да изричу и редовни полицајци и то на месту прекршаја. Дакле, онај кога полицајац затекне без маске у затвореном простору и напише му казну, имаће могућност да одмах или у року од осам дана плати упола мање (2.500 динара) или поднесе захтев за судско одлучивање у том року.

Законом су већ предвиђене више казне за правна и одговорна лица која не обезбеде услове у свом објекту, попут размака између столова у угоститељским објектима, непостојања корона редара и оне се такође не мењају.

У Закону ће такође бити прецизиран појам кућног карантина.

Казне могу бити и затворске

Ако особа не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање у суд стиже коначан налог на извршење. Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести још шира овлашћења добиће комунални милицајци и комунални инспектори. Убудуће ће имати практично иста овлашћења која тренутно имају републички санитарни инспектори.

До сада су комунални милицајци и комунални инспектори могли да пишу казне само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству. А сада ће моћи да кажњавају правна лица и због кршења противепидемиолошких мера што значи да ће због тога моћи и да, у крајњем, затварају кафиће, ресторане, клубове…

Казне за непоштовање противепидемиолошких мера

50.000 – 150.000 динара за физичко лице

50.000 – 500.000 динара за правно лице

50.000 -150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу

50.000 -150.000 динара за предузетнике

5.000 динара је казна за неношење маске односно 2.500 динара у року од осам дана

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски "Крушик" да тренутно дугује само за воду преко милион €!

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски „Крушик“ да тренутно дугује само за воду преко милион €!

5 (4) Холдинг компанија „Kрушик“, коју је претходне две године потресала афера око продаје оружја …

Србија са “највише вакцинисаних у Европи”, експлозија заражених и сви нам затварају врата!

Србија са “највише вакцинисаних у Европи”, експлозија заражених и сви нам затварају врата!

5 (8) Нешто се чудно дешава? Србија са највише вакцинисаних у Европи, а почела експлозија …

3 Коментара

 1. МАСОВНИ ПРОТЕСТИ широм ЕУ против нових корона мера трају већ данима (видео)
  27. октобра 2020. Европа

  Полиција је синоћ у многим градовима Италије и ЕУ осигуравала протесте људи који су изашли на улице како би изразили неслагање са новим рестриктивним мерама које су донеле италијанска и друге европске владе у склопу „борбе против коронавируса“.

 2. Za restorane, kafice, to su javna okupljanja dobrovoljno, javna preduzeca, ali ne razumem pojedince, kako bice kao za vakcine, dobar dan, dobar dan g. sudija, vi danas niste imali masku za zastitu od virusa, da g. sudija, nigde nisam mogao naci na svim maskama pise da ne stite od bilo kog virusa pa i ovog, tako pise, na nekima ne pise nista o virusima.. da ali morate da nosite da se zastitite, hocu recite mi samo koju gde da nadjem stavicu, jer evo dokaza, ovde lepo pise, ma da, ali Janko Kon i Todor su rekli da stite, kao sto su i todora zastitili, pise ali lazu.. u redu CASNI sudija

  • Само протести, само улица Србину помаже. На лажираним изборима сатанистичке слуге, Рокфелерова потрчкала, потврдили су своју лажирану власт. Народ није изашао на улице тим поводом. Народ није занимала узуроација власти, издаја и спрдња са законима. Па онда нека гледа како га шприцају отровима, како му краду децу, како му уништавану извор прихода затварајући га у кућу.
   Можда је ћутолошки народ то и заслужио?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend