Економија

Новим законом се новац из џепа грађана прелива у цетралну касу, како би Вучић могао да прича да имамо суфицит у буџету

Нови закон о финансирању локалних самоуправа смањиће приходе општина и градова, а повећати им надлежности. Гости Новог дана слажу се да ће се промене највише одразити на живот грађана. Бивши председник општине Трстеник каже да се закон доноси како би се власт хвалила да има суфицит у буџету.

Гости Новог дана, бивши председник општине Трстеник Мирослав Алексић и Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију, слажу се да не стоје аргументи владајуће већине да постоји расипништво на локалу због чега би им требало смањити средства и натерати их да штеде.

“Знам шта овај закон значи, представља један од низа мера снижавања средстава, а повећања надлежности локалне самоуправе. Све те поверене надлежности тичу се живота грађана – смањују се средства за пољопривреднике, незапослене породиље, вртиће”, каже бивши председник општине Трстеник.

Он додаје да ће се на тај начин новац из џепова становништва прелити у централну касу, а све са циљем да би се касније рекла да имамо суфицит у буџету.

“Све то да би премијер могао да се хвали да имамо суфицит у буџету”, истиче Алексић.

Дашић напомиње да приликом припреме овог закона Влада сама није испоштовала сопствени закон који је предвиђао да се оснује комисија која би припремила и анализирала утицаје.

“Кључни аргументи за доношење овог закона – расипништво на локалу и модерна фискална политика која сматра да већи део локалних пореза иде у централни буџет – нису тачни… Како су људи запослени у локалу расипници, а они који раде у државној управи и јавним редузећима су дивни људу? ЕПС је дуплирао свој дуг у мандату ове владе. Говоримо о дугу који је повећан за 70 и нешто милијарди динара”, истиче Дашић.

Да не стоји прича о расипничком понашању на локалу слаже се и Алексић, који каже да и поред малог броја председника општина који су се тако понашали, већи број је оних који су просперитетно и домаћински обавили посао.

“Законом смањујемо средства локалним самоуправама, а онда дајемо могућност премијеру и министрима да из буџетских средстава дају новац појединим градоначелницима и председницима општина који су подобни”, рекао је бивши председник општине Трстеник.

Он напомиње да прича о већој штедњи не стоји, јер се све време штеди и да нема више простора за то. Додаје и да локална самоуправа финансира и неке ствари које нису у њеној надлежности, попут финансирања плата запослених у здравственим установама, куповину противградних ракета, али и финансирање зарада заспослених у просвети када премијер договори такав аранжман.

“Све што је предвиђено буџетом урадили смо, али ћемо неке ствари сада изоставити – капиталне пројекте или инфраструктурне инвестиције. Општине и грађани треба да крпе рупе, а јавна предузећа остају да се бахате. Уколико је заиста толики суфицит зашто скидамо те паре”, пита Алексић.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!