НУНС: Ни после 23 године не зна се ко је убио Даду Вујасиновић

Независно удружење новинара Србије (НУНС) подсетило је да ни после 23 године није расветљено убиство новинарке Радиславе Даде Вујасиновић.

„Убица наше колегинице није идентификован и приведен правди упркос више пута обнављаним истрагама, вештачењима и непрекидним обећањима надлежних државних органа“, навео је НУНС у саопштењу.

НУНС, како се додаје, по 23 пут позива полицију, тужилаштво и правосуђе Србије да расветле и процесуирају убиство новинарке Даде Вујасиновић.

„Пуне 23 године породица, пријатељи и колеге Даде Вујасиновић и целокупна јавност, чекају да надлежни истражни и правосудни органи задовоље правду, и да кривци, инспиратори и убице буду кажњени за овај злочин. Никада нећемо престати да на томе инсистирамо“, изјавио је председник НУНС-а Славиша Лекић.

НУНС захтева и да надлежни државни органи утврде и јавно саопште ко је свих ових година опструирао истрагу, скривао злочинце и дуже од две деценије држао јавност у заблуди да се новинарка убила.

Радислава Дада Вујасиновић убијена је 8. априла 1994. године у свом стану у Београду. Првобитна истрага окончана је тврдњом да се позната новинарка убила из ловачке пушке, што су њена породица и колеге упорно оспоравали.

После поновљене истраге јануара 2009. Окружно тужилаштво у Београду поднело је захтев полицији да прикупи доказе о убиству, уважавајући вештачење балистичара Владе Костића који је утврдио да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе ране.

Случај Даде Вујасиновић један је од првих који се нашао на онлајн платформи Савета Европе за заштиту новинара и новинарске професије, покренутој 2015. године.

„Српске власти нису предузеле све потребне мере како би се расветлиле околности смрти новинарке недељника Дуга“, наводи се у документу са ознаком првог степена хитности, за најтеже повреде безбедности новинара и новинарства.

Министарство правде Србија проследило је крајем септембра 2015. доказе у вези са смрћу новинарке Националном форензичком институту у Хагу за потребе супервештачења. Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је у јулу 2016. да извештај Холандског форензичког института указује да повреде које су изазвале смрт Даде Вујасиновић могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја, навео је НУНС.

Радислава Дада Вујановић била је новинарка магазина Дуга, позната по врхунским извештајима са ратишта у Хрватској и БиХ, истраживачким темама и текстовима о организованом криминалу. Рођена је 10. фебруара 1964. године у Чапљини (БиХ). Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду 1987, а највећи део новинарске каријере провела у Дуги.

Б92,Бета

Актуелно

Где су снимци са четири камере СДП?

Председник Србије Александар Вучић у четвртак је поново обећао да ће „у наредним данима изнети …

Пет месеци од убиства Ивановића: И Вучић и касапин Тачи обећавали, али…

Лидер Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (ГИ СДП) Оливер Ивановић убијен је у Косовској Митровици …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons